2024. április 30., kedd
VÁLASZTÁSOK 2016

Kihirdették az összesített választási listákat

Köztársasági szinten 20, tartományi szinten pedig 13 választási jelöltlista indul

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) a törvényes határidőn belül kihirdette az összesített választási listát, amely tartalmazza az április 24-ei előrehozott köztársasági parlamenti választásokon induló választási jelöltlistákat. Az összesített lista szerint 20 lista összesen 3270 jelöltje mérkőzhet meg a köztársasági parlament 250 képviselői helyéért.

Egyes sorszám alatt az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik lista indul. Ezt követi Az igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt (ÚSZ, VHDSZ, ESZ) jelöltlista. Hármas sorszám alatt az Ivica Dačić – „Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia (ESZ) – Dragan Marković Palma” jelöltlista vesz részt a megmérettetésben. A négyes sorszám alatt a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt indul. A Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović az ötös sorszám alatt indul. A következő, hatos sorszám alatt induló lista a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István elnevezésű.

A hetes sorszám a Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Szövetség a jobb Szerbiáért – Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Szociáldemokrata Pártkoalíció jelöltlistáját illeti meg. A Muamer Zukorlić / Muamer Zukorlić – Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közössége / Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közössége a nyolcas sorszám alatt indul. A szerbiai bosnyákokat képviselő másik lista, a sandžaki DAP – Dr. Sulejman Ugljanin sandžaki DAP – Dr. Sulejman Ugljanin a kilences sorszám alatt lesz a szavazólapokon. A tízes sorszám a Szabad Szerbiáért – Eskütevők – Milica Đurđević listát illeti meg. Ezt a jelöltlistát követi a 11., a Polgárok csoportja Szerbia újjászületéséért – Dr. Slobodan Komazec elnevezésű lista. Tizenkettedik helyen az Orosz Párt – Slobodan Nikolić lista van, a tizenharmadikon pedig a Republikanska stranka – Republikánus párt – Nikola Sandulović jelöltlista.

14-es sorszám alatt a Szerb Orosz Mozgalom – Slobodan Dimitrijević, 15-ös alatt a Borko Stefanović – Mindannyiunk Szerbiája, 16-os alatt a Párbeszéd – Fiatalok állásponttal – Stanko Debeljaković, 17-es alatt az Elég volt – Saša Radulović, 18-as alatt a Demokratikus Tevékenység Pártja – Ardita Sinani, 19-es alatt a Zöld Párt, 20-as alatt pedig a Dacból – Együtt Szerbiáért – Népi Szövetség elnevezésű lista vesz részt a megmérettetésben.

A RIK-nek összesen 30 választási listát adtak át. Három listaállító végül meggondolta magát, és visszavonta listáját, hetet viszont a választási bizottság utasított el.

TARTOMÁNYI INDULÓK

A tartományban valamivel kevesebb, 13 választási lista 1305 jelöltje vesz részt a választásokon. A Tartományi Választási Bizottság három listát utasított el, ezek közül kettőnek a felhatalmazott személyei fellebbeztek a Közigazgatási Bíróságnál, amely egyelőre nem döntött a keresetekről.

A tartományi szavazólapon az első sorszám alatt a köztársaságihoz hasonlóan a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció listája található, amely az Aleksandar Vučić –Szerbia győzedelmeskedik elnevezést viseli. A munka és a tudás Vajdaságáért – Demokrata Párt, VHDSZ, Új Párt, Zöldek – Dr. Bojan Pajtić lista a kettes sorszám alatt indul. A harmadik sorszám alatt az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma (ESZ), Szerbiai Patrióta Mozgalom (SZPM) lista idul. A negyedik sorszám a Nenad Čanak – Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Emeld fel a fejed! listát illeti meg. Az ötös sorszám alatt a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István jelöltlista idul. Hatos alatt a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, hetes alatt a Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović, nyolcas alatt a Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Szövetség a jobb Vajdaságért – Liberális Demokrata Párt, Szociáldemokrata Párt, kilences alatt pedig a Népi Mozgalom – Dinári – Drina – Duna – Tomislav Bokan lista indul. A tízes sorszám alatt a Magyar mozgalom az autonómiáért – Dr. Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron, a 11-es alatt a Zöld Párt, 12-es alatt a Szerb Orosz Mozgalom – Slobodan Dimitrijević, 13-as alatt pedig a Szabad Szerbiáért – Eskütevők – Milica Đurđević elnevezésű lista indul a választásokon.

SZABÁLYTALANSÁGOK MÁR A STARTNÁL

Köztársasági szinten idén talán soha nem tapasztalt szabálytalanságok jellemezték a listaállítást. Hét listát éppen ezek a szabálytalanságok miatt utasított el a RIK. A legtöbb esetben aláírás-hamisítás vagy hamisított bírósági pecséttel való hitelesítés gyanúja merült fel. A belgrádi első számú Alapfokú Bíróság használaton kívül lévő pecsétjének hamisított példányával hat különböző választási jelöltlista mintegy 15 ezer támogatói aláírását hitelesítették. A belgrádi hármas számú Alapfokú Bíróság és a šabaci Alapfokú Bíróság hamisított pecsétjével szintén hitelesítettek támogatói aláírásokat.

A helyzet a Republikánus Párt esetében a legbonyolultabb, hiszen a választási bizottság már csak azt követően vette észre, hogy a támogatói aláírások közül 900-at a šabaci Alapfokú Bíróság hamisított pecsétjével hitelesítettek, hogy a listát jogerősen kihirdették. Mivel ezen a szinten nincsen lehetőség rendkívüli jogorvoslatra, a lista indulhat a választásokon.

A CRTA megfigyelői küldetés „ Őrködő polgárok” szervezet álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a Republikánus Párt esetében a RIK nem vette azonnal észre, hogy a támogatói aláírások egy részét hamis pecséttel hitelesítették. Bár a választási listák kihirdetését követően nincsen lehetőség rendkívüli jogorvoslatra, a szervezet álláspontja szerint mégis ennek felkutatására kellene törekednie a RIK-nek, hiszen ha a Republikánus Párt valóban részt vehet a választásokon, az megkérdőjelezi a folyamat törvényességét és legitimitását.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában a Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – VMDK elnevezésű lista tekintetében észlelt szabálytalanságokról beszélt. A szóban forgó listát azért utasította el a RIK, mert a támogatói aláírások közül 1611-et a belgrádi első számú Alapfokú Bíróság hamisította pecsétjével hitelesítettek, ezek nélkül pedig nem rendelkeztek kellő számú aláírással.

Pásztor szerint a listaállítók szégyent hoztak a vajdasági magyar közösségre, mert 25 éve – amióta ismét létezik vajdasági magyar politika – ilyen jellegű visszaélésbe, választási bűncselekménybe a vajdasági magyar politika egyetlen szereplője sem keveredett bele. „Ez annál is inkább döbbenetes, mert olyanok fémjelzik a listát, akik elismert ügyvédek – vagy legalábbis annak tartják magukat –, elismert jogászok – vagy legalábbis annak tartják magukat –, és egy jogprofesszor is a nevét adta a listához” – fogalmazott Pásztor, majd az eset körülményeinek kivizsgálására szólította fel a bűnüldöző szerveket.

Pásztor a Tanjugnak nyilatkozva pedig bejelentette, találkozót kér az EBESZ szerbiai küldöttségvezetőjétől, hogy előterjeszthesse a szóban forgó esethez kapcsolódó dokumentációt, és beszámolhasson neki értesüléseiről.

Nemcsak az EBESZ szerbiai küldöttségvezetőjének kíván beszámolni a történtekről, hanem az Európai Parlament Néppárti frakciójának, valamint Michael Davenportnak is, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetőjének. Pásztor értékelése szerint a nemzetközi közösség képviselőinek meg kell tudniuk, hogy milyen módszerekkel próbálják aláásni a választások törvényességét.