2024. április 30., kedd
VÁLASZTÁSOK 2016

A haladók köztársasági és tartományi szinten is tarolhatnak

Az aktuális felmérések szerint a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíció a köztársasági és a vajdasági parlamentbe is bejuthat

Napvilágot látott a Faktor Plus aktuális közvélemény kutatása, amelyből kiderül, hogy a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció választási jelöltlistája élvezi a legnagyobb támogatottságot. Az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik listára a megkérdezettek 50,9 százaléka szavazna. Egy másik, a legnépszerűbb politikai vezető, kategóriában pedig Aleksandar Vučić végzett első helyen. A megkérdezettek szerint ő képviseli a legsikeresebben az európai szellemiséget, és neki köszönhető, hogy a Szerbia és az Oroszország közötti kapcsolatok jó irányba fejlődnek.

Ami a többi választási jelöltlistát illeti, 12,3 százalékkal második helyen az Ivica Dačić – SZSZP–ESZ– Dragan Marković Palma lista végzett. Ezt követi a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt lista, amelyre a megkérdezettek 7,8 százaléka voksolna április 24-én a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokon. Negyedik helyen Az igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt (ÚSZ, VHDSZ, ESZ) lista áll, ezt a szavazók 5,7 százaléka támogatná. A felmérés szerint a Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović lista is átlépné a választási küszöböt – 5,1 százalék. Az Elég volt – Saša Radulović jelöltlista 4,5 százalékon áll. A megkérdezettek 81 százaléka tudja, hogy kire szavazna, 19 százalékuk viszont még nem határozta el magát.

Dejan Vuk Stanković politikai elemző értékelése szerint érdemi előrelépés Radulović listája támogatottságának tekintetében figyelhető meg, így ennek a listának is jó esélyei vannak a cenzus átlépésére.

Ami a részvételi arányt illeti, a megkérdezettek válaszai alapján feltételezhető, hogy a szavazásra jogosult polgárok 55 százaléka fog az urnák elé járulni. 20 százalékuk biztosan nem menne el szavazni, 25 százalékuk pedig még nem döntött.

Vuk Stanković szerint egy jó kampánnyal sikerülhet megmozgatni az embereket. A közvélemény-kutatás során a kampánnyal kapcsolatos véleményükről is kérdezték a polgárokat. 24 százalékuk azt válaszolta, hogy a kampány nem tér el a korábbiaktól, 20 százalékuk szerint visszafogott, 19 százalékuk nem tudta értékelni, 18 százalékuk szerint észre sem venni, hogy kampányidőszak van, és csak a megkérdezettek nyolc százaléka értékelte agresszívnek a kampányt.

– Ezúttal nincsen egy központi témája a választási kampánynak, több téma körül folyik a politikai pengeváltás. Az utóbbi tíz napban egyébként egyre agresszívebbé vált a kampány. Feltehetőleg a következő hét-tíz napban tovább mélyülnek az ellentétek az ellenlábasok között és egyre súlyosabb sértéseket hallhatunk majd – értékelte Vuk Stanković.

Válaszolva a kérdésre, hogy melyik politikus járul hozzá a legsikeresebben a Szerbia és az Oroszország közötti kapcsolatok elmélyítéséhez, a megkérdezettek legtöbbje Aleksandar Vučićot nevezte meg. Második helyen Tomislav Nikolić államfő végzett, harmadikon pedig Ivica Dačić. Az európai szellemiséget a megkérdezettek szerint leghatékonyabban Vučić képviseli, második helyen Zorana Mihajlović áll, harmadikon pedig Boris Tadić.

A B92 RTV és a Központ a Szabad és Demokratikus Választásokért (CeSID) pedig arra próbált választ kapni közös felmérésében, hogy a tartományban kire szavazna a polgárok legtöbbje. A megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy április 24-én az urnák elé járul. Ugyanennyien tudják, hogy kire adják le voksukat: 41 százalékuk az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik listára szavazna, 12 százalékuk a Nenad Čanak – Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Emeld fel a fejed! jelöltlistát támogatná, 8,5 százalékuk az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma (ESZ), Szerbiai Patrióta Mozgalom (SZPM) listára adná le voksát, 8 százalékuk a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István jelöltlistát támogatná, 7,6 százalékuk a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt listát. Szintén 7,6 százalék szavazna a Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović jelöltlistára, 6,2 százalékuk A munka és a tudás Vajdaságáért – Demokrata Párt, VHDSZ, Új Párt, Zöldek – Dr. Bojan Pajtić listát támogatná, 5,4 százalékuk pedig az Elég volt – Saša Radulović listát.

Az MM és a VMDK listája elküldte a hiánypótlást

A Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – VMDK köztársasági választási lista volt az egyike azon listáknak, amelyeket a Köztársasági Választási Bizottság hiánypótlásra szólított fel. Erre a tegnapi nap folyamán sor került, a választási bizottság ma dönt a lista sorsáról.