2024. április 30., kedd

A párbeszédet nem szakítják meg

Vojislav Šešelj: Ha a zászlótaposás mégsem történt volna meg, akkor is elértük a hatást

Az erőszak és a fenyegetés minden formáját, illetve bármelyik ország zászlajának megtaposását elítélem – reagált Aleksandar Vučić államfő tegnap este azután, hogy Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke a horvát zászlót megtaposta és a Belgrádban tartózkodó horvát küldöttséget szidalmazta. Az ilyen viselkedésnek az államfő szerint is nagyon rossz üzenete van.

Függetlenül attól, hogy a horvát delegáció szerdán megszakította kétnapos szerbiai látogatását, Andrej Plenković horvát kormányfő ma úgy nyilatkozott, folytatni szeretnék a párbeszédet Belgráddal, a jószomszédi viszonyt ápolni kell Szerbiával.

Sokan reagáltak Vojislav Šešelj állítólagos zászlórongálására, amit egyébként senki nem látott, amit sem fotó, sem videofelvétel nem igazol, csupán az SZRP adott ki közleményt az esetről. Tegnapra már felmerült annak a lehetősége is, hogy az SZRP szándékos provokációjáról van szó.

A médiumok által felkapott incidenst elítélte Kolinda Grabar Kitarović, Horvátország elnöke is, aki rámutatott: a horvát zászló megtaposása a horvát nép, köztük a vajdasági horvátok ellen vétő személy tehetetlenségére utal. Az ő számára a legnagyobb büntetés éppen a független Horvátország létezése.

Andrej Plenković kiemelte, mindenképpen folytatni szeretnék a tárgyalásokat Szerbiával, ám elvárják, hogy a szerb államvezetőség elítélje Šešelj viselkedését. Hozzátette, a belgrádi horvát gazdasági kamara megnyitása is arra utal, hogy Horvátország a jó viszonyok kiépítéséért száll síkra, de az ehhez hasonló megnyilvánulásokra ezután is határozottan fognak reagálni.

Dalibor Vidović rijekai ügyvéd Horvátország tekintélye megsértésének alapos gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tett az ügyészségen Vojislav Šešelj ellen. Mint ahogy azt a novilist.rs portál hírül adja, az ügyvéd kijelentette, nem indított volna bűnvádi eljárást ellene, ha tettét Horvátország területén hajtotta volna végre, hiszen az ügyészség hivatalból reagált volna. Mint mondta, ezzel a feljelentéssel arra szeretne rámutatni, hogy bizonyos esetekben fennáll egy ország büntetőjogi előírásai alkalmazásának lehetősége akkor is, ha a bűncselekmény nem az adott ország területén történt.

Vojislav Šešelj az újságíróknak ma kijelentette: ha teheti, a továbbiakban is leköpi, megtapossa és meggyújtja „a horvát usztasa állam” zászlaját.

Tekintettel arra, hogy Šešelj zászlógyalázásáról sem videofelvétel, sem fotó nem jelent meg a médiában, tegnap már az újságírók kételyeiknek adtak hangot, hogy az incidensre egyáltalán sor került.

– Elképesztő, hogy nem hiszik el, hogy megtörtént. Pedig megtörtént, de ha mégsem történt volna meg, akkor is elértük a hatást – mondta a radikális vezető. Hozzátette, a parlament biztonsági emberei mindent láttak, sőt még birkózott is velük.

Bejelentette ugyanakkor, hogy Herkócán (Hrtkovciban), ahol 1992-ben a horvát lakosság elüldözésére uszító beszédet tartott, ami miatt 10 évre ítélete a hágai törvényszék, május 6-án politikai nagygyűlést tart. Békés felvonulásra számít, amit radikális majálisnak neveznek el.