2024. április 30., kedd

Aleksandar Vučić és Kyle Scott Szíriáról: Szerbia őrzi katonai függetlenségét

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić találkozott Kyle Scott-tal, az Egyesült Államok belgrádi nagykövetével, akivel a koalíció által végrehajtot légicsapásokról és a szíriai helyzetről beszélgettek – jelentette ma az elnöki kabinett. Kyle Scott felkérte Szerbiát, hogy támogassa azt a nyomozást, melyet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet folytat, mire Vučić kijelentette, Szerbia őrzi katonai függetlenségét.

Scott nagykövet elmondta, az Amerikai Egyesült Államok meg van győződve arról, hogy a szír légierő a felelős Damaszkusz külvárosában, Dúmában, a civil lakosság elleni vegyi fegyverek bevetéséért. Az eset április 7-én történt, ami után több tíz ember életét vesztette, több száz pedig megsebesült – olvasható a közleményben.

Scott hangsúlyozta, ez a támadás a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény elfogadhatatlan megsértése, és az ENSZ 2118-as határozatának a megszegése volt. Az Egyesült Államok nagykövete arra is rámutatott, hogy Oroszország nem tartotta be azt a ígéretét, amit a 2003-as Genfi Keretrendszer garanciájaként adott, és amely alapján Szíria felvállata, hogy lemond a vegyi fegyveréről, és soha többé nem használja fel – olvasható a közleményben.

A nagykövet felkérte Szerbiát, hogy teljes mértékben támogassa azt a nyomozást, amelyet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet folytat, és hangsúlyozta, hogy az április 14-i támadások elkerülhetetlenek és jogosak voltak, mert ezek célja a további – vegyi fegyverek által okozott szörnyűségek leállítása volt. Aleksandar Vučić elnök elmondta, elítéli a vegyi fegyverek használatát az egész világon, azonban, mint területileg kis ország, nem akarja zavarni a nagyhatalmak közötti viszonyokat.

‒ Szerbia féltve őrzi és védi katonai függetlenségét. Országunk mindenkivel szeretne beszélni, partneri és baráti viszonyban maradni – mondta Szerbia elnöke.