2024. április 30., kedd

Pert indít a kormányfő ellen a NUNS elnöke

Lekić „szépen becsomagolt diktafonnak” nevezte nyilatkozatában Brnabićot

Bepereli Ana Brnabić kormányfőt Slaviša Lekić, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) elnöke (a felvételen), amiért, mint közölte, egyik kijelentésében valótlanságot állított vele kapcsolatban. Brnabić úgy fogalmazott: „nem áll összhangban az európai értékekkel az, amikor a NUNS elnöke gyilkosnak nevezi a megválasztott államfőt”.

– A kijelentés nem egyezik meg a valósággal, így a számomra egyedüli elérhető módon reagáltam, s a közösségi hálózatokon felhívtam a kormányfőt arra, kérjen e mondata miatt bocsánatot, vagy kénytelenek leszünk bírósági útra terelni az ügyet. Elmúlt e felszólítás után már 48 óra, így nem maradt más hátra, mint hogy a miniszterelnök asszony e sértés miatt a bíróságon feleljen – jelentette ki Lekić a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában, majd hozzátette, hogy a mai nap folyamán bepereli.

A miniszterelnök állandóan a dialógus fontosságát hangsúlyozza, ez azonban nem lehetséges úgy, hogy valakit megbélyegez, majd ellehetetleníti a számára a válaszadást – emelte ki az újságíró-szervezet vezetője.

Brnabićnak arra az álláspontjára reagálva, hogy „megengedhetetlenek és nem civilizáltak a médiának és az újságíró-szervezetek egyes tagjainak megnyilvánulásai, melyekkel a közösségi hálózatokon a legsúlyosabb vádakkal illetik Szerbia legitim vezetőségének a képviselőit”, Lekić kijelentette, a kormányfőnek pontosítania kell, hogy kire gondol, a média mely tagjaira, s meg kellene mutatnia azt a törvényt is, amelyiknek az értelmében tilos kritikával és megalapozott vádakkal illetni a hatalom tagjait a médiában vagy a közösségi hálózatokon. Hozzátette: megvan a módja az efféle vádak szankcionálásának, ha azok alaptalannak bizonyulnak.

Az Aleksandar Gajović művelődési és tájékoztatási államtitkár menesztésére vonatkozó felszólításra adott miniszterelnöki válasz is meglepte a NUNS elnökét. A kormányfő azt nyilatkozta ugyanis, hogy nem fog a nyilvánosság előtt beszélni a belső káderkérdésekről. Lekić megmagyarázhatatlannak nevezte Brnabić viselkedését, azt mondta, „egy szépen becsomagolt hangrögzítőként viselkedik, amely időként lejátssza, amit más felvett rá”. Aláhúzta, érthetetlen, hogy a kormány első embere nem foglalhat állást a nyilvánosság előtt az egyik beosztottjával kapcsolatban. Az államtitkár, mint ismeretes, korábban a Szabad Európának azt nyilatkozta, hogy az újságírókat nem védheti meg a minisztérium a támadásoktól, saját magukat kell megvédeniük, majd úgy értékelte, hogy felfújják a nem kormányközeli újságírók elleni támadások jelentőségét. E kijelentését követően a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) és a Sajtószabadságért Csoport is követelte az államtitkár menesztését.