2024. április 30., kedd

A haladók még bizonytalanok

Az SZHP egyelőre nem döntött, hogy ki kell-e írni a parlamenti választásokat, sem arról, hogy milyen indokkal

A Szerb Haladó Párt egyelőre nem döntött a rendkívüli köztársasági parlamenti választások kiírásáról, és arról sem, hogy a pártnak ki lesz a listavezetője a belgrádi helyhatósági választásokon, mondta sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović, a párt tisztségviselője. A párt belgrádi listavezetőjének személyére november végén, december elején derülhet fény, tette hozzá, majd nyomatékosította, hogy a párt hamarosan arról is meghozza döntését, hogy lesznek-e előrehozott parlamenti választások, vagy sem, illetve ha igen, akkor mikor.

A jelenlevő újságírók felhozták a Belgrádban kiadandó, úgynevezett nyugdíjas-kártya témáját is, pontosabban megkérdezték: lát-e bármi kivetnivalót abban, hogy a belgrádi nyugdíjasokat pozitívan megkülönböztetik az országban élő többi nyugdíjashoz viszonyítva. Stefanović szerint a kritikák a hatalom előző összetételében részt vevő politikai pártoktól erednek, így próbálják aláásni az aktuális belgrádi vezetés „vitathatatlan eredményeit”. Egyébként is, a célnak annak kellene lennie, hogy minden helyi önkormányzatban lehetőség nyíljon ezeknek a kártyáknak kiadására, tette hozzá.

Bár Aleksandar Vučić köztársasági elnök, az SZHP első embere néhány nappal ezelőtt azt mondta, szinte biztos benne, hogy a belgrádi választásokat az ellenzék nyeri, Stefanović magabiztosan kijelentette: Jankovićnak, Đilasnak, Šapićnak és Obradovićnak nem lesz könnyű dolga, ha felül kíván kerekedni a haladókon. Stefanović szerint a párt vezette hatalom sikerességét bizonyítja egyebek mellett az a több mint ezer építkezés, amelyek azóta nyíltak, amióta átvették a hatalmat a fővárosban.