2024. június 14., péntek

Vár a Paulinum!

Nyílt nap volt a nyolcadikosok számára a szabadkai püspökségi klasszikus gimnáziumban

Nyílt napot tartottak a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus gimnázium és kollégiumban, és több mint hatvanéves múltra tekint vissza. Az iskola legfőképp társadalmi és nyelvi irányultságú, és ezen is van a hangsúly az oktatásban.
Agárdi Brigitta, a gimnázium magyartanárnője elmesélte, ki és hogyan tud jelentkezni a Paulinumba.
– Régebben csak és kizárólag azok a fiúk jelentkezhettek ide, akik később a papi hivatást szerették volna választani. Ma már ez nincs így, ugyanis bármilyen szakirányon továbbtanulhatnak a végzett diákok. Néhány éve már lányok is járhatnak a gimibe, nem kizárólagosan csak fiúk. Az iskola kollégiumával azonban más a helyzet, ugyanis ott viszont csak fiúk kaphatnak elhelyezést, számukra az étkezés és a szállás biztosítva van. A lányokat az állami kollégiumban tudjuk elhelyezni, akik pedig a környéken laknak, azoknak biztosítva van az ingyenes tömegközlekedés. A jelentkezés előbb valósul meg mint a többi iskolában, ugyanis az egyéb feltételek mellett egy felvételi elbeszélgetés is szükséges a diákoknak ahhoz, hogy bejussanak. Hozniuk kell az ötödikes, a hatodikos, a hetedikes, valamint a nyolcadikos első félévi bizonyítványt. Természetesen ettől még ugyanúgy ki kell menniük a diákoknak a kisérettségire, a kívánságlistán pedig be kell jelölniük a Paulinumot is – hallottuk a tanárnőtől.
Mint hozzátette, a nyílt napon kívül lehetőség van más napokon is meglátogatni a gimnáziumot, azonban ahhoz előzetes bejelentkezés szükséges. Valamint említést tett arról az ösztöndíjprogramról is, amit a következő évtől az iskola legkiemelkedőbb diákjai kapnak meg havonta.
Agárdi Brigitta továbbá elmondta, hogy milyen szabadidős lehetőségei vannak azoknak, akik a Paulinumba iratkoznak.
– Az iskolánk diákjainknak az elmúlt években a tartományi oktatási titkárság pályázata jóvoltából, amit megnyertünk, lehetőségük volt elutazni Olasz-, valamint Törökországba. Az iskolában továbbá lehetőség van különböző szabadidős tevékenységekre, erre pedig különálló termek is vannak, köztük edzőterem, számítógépes terem, valamint pingpongterem. Lehetőség van zenei különórákat is venni, legyen itt szó valamilyen hangszerről, vagy az énekhang képzéséről. Valamint van még egy sakk-klubunk is. Az olvasni kívánóknak egy kiválóan felszerelt könyvtár áll a rendelkezésére. Emellett a tanulók rendszeresen látogatnak el különböző kulturális eseményekre, legyen  szó irodalmi estekről, vagy koncertekről.
A következő nyílt napot május kilencedikén tartják majd, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Nyitókép: Pápista Anamarija felvétele