2024. április 18., csütörtök

Nagy gond a felszereléshiány

A szerbiai iskolák illemhelyiségeiben állandó probléma a szappan- és a toalettpapír-hiány

Belgrádi általános iskolások és középiskolások szüleivel folytatott beszélgetést a Vreme hetilap újságírója, s mint megtudta, a legtöbb iskolai mellékhelyiség nem rendelkezik szappannal, illetve toalettpapírral. Többen közülük, akiknek a gyermekei középiskolába járnak, a rossz állapotú öltözőkre is panaszkodnak.
A Vreme hozzájutott a Belgrádi Közegészségügyi Intézet adataihoz, mely szerint viszont a legtöbb iskolai illemhelyen található szappan, a diákok a kézszárításhoz többnyire papírtörlőt használnak, nyolc iskolában pedig kézszárítót. Öt belgrádi oktatási intézményben azonban még mindig guggolós WC-k állnak rendelkezésre. Az orvosok szerint viszont ahol nem megfelelő a higiénia a WC-ben, fennáll a fertőzések átvitelének a veszélye, és ha a gyerekek emiatt kerülik az illemhelyet, pszichés problémák is előfordulhatnak.
A Belgrádi Közegészségügyi Intézet vizsgálatakor a szakértők többnyire tiszta mellékhelyiségeket láttak, a legtöbben található vécépapír, valamint szemetes, de sok a fedél nélküli.
A Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint azonban Szerbiában legalább 87 általános iskola épületében nincs vagy nem működik kézmosásra alkalmas mosdó. Ez a szám magasabb is lehet, mert az éves ellenőrzés során az illetékesek az iskolák mintegy harmadát keresik fel.
Egy Leskovac melletti faluban például az év elején a szülők maguk építettek vécét a Bora Stanković Általános Iskolában, a gyerekek addig az udvari mellékhelyiséget használták. A Szerbiai Oknyomozó Újságíróközpont (CINS) 2021-es adatai alapján a legtöbb rossz higiéniával rendelkező iskola Zlatibor környékén található, Užice és Prijepolje közelében. Ennek oka elsősorban a nem megfelelő ivóvíz. 
A 2023-as decemberi adatok szerint a Belgrádban és környékén 217 iskolai létesítményben elvégzett egészségügyi és higiéniai ellenőrzés alapján megállapítható, hogy az iskolai létesítmények közel 40 százaléka nincs rákötve a szennyvízhálózatra.

Nyitókép: pixabay.com