2024. április 12., péntek

Merre tovább?

Hogyan segítik az iskolapszichológusok és pedagógusok a nyolcadik osztályos diákokat a pályaválasztás előtt?

Az általános iskolák nyolcadikosai számára a középiskola-választás életük meghatározó része lehet. A döntést illetően azonban nincs könnyű dolguk. Sokan még az utolsó pillanatban sem tudják eldönteni, melyik szakirány mellett határozzák el magukat, ezért javasolt minél hamarabb elkezdeni informálódni. A tanulókat sok tényező befolyásolhatja a döntéshozatalnál. A szülők véleménye, a barátok ráhatása és maga a középiskola elhelyezkedése is hangsúlyos szempont lehet a diákok választásánál. A legideálisabb azonban kétségkívül az lenne, ha tanuló a saját képessége, érdeklődése, tehetsége és affinitása alapján hozná meg a végső döntését. Ugyanakkor fontos, hogy a diák ismerje önmagát és kvalitásait. valamint, hogy érdekelje az a foglalkozás, amit választani szeretne. A szülők és az iskolai szakszolgálat ezért együttes erővel próbálja a fiatalokat az általuk vélt helyes választás felé terelni.

Arról, hogy hogyan készítik fel a tanulókat a pályaválasztásra, hogyan segítik őket a számukra legmegfelelőbb szakirányt kiválasztani, milyen tanácsokkal látják el a diákokat, Matuzik Anikót, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola iskolapedagógusát és Szabó Szőke Izabellát, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola iskolapszichológusát kérdeztük:

Matuzik Anikó iskolapedagógus, saját felvétel

Matuzik Anikó iskolapedagógus, saját felvétel

– A pályaorientációba már a hetedik osztályos diákokat is bevonjuk. A programhoz hozzátartozik a középiskolák bemutatása a diákjainknak, valamint a nyílt napok látogatása is. A végzősökkel második félévtől kezdjük ténylegesen a munkát. Ismeretterjesztő előadásokat tartunk, majd kitöltetünk velük egy pályaorientációs és egy intelligenciatesztet is. (Utóbbinál a vizuális, a verbális és a logikai képességeket mérjük, az előbbi teszt pedig nagyjából a tanulók felénél válik be. Ez a kérdőív ugyanis inkább az önismeretben, mintsem egy konkrét középiskola megtalálásában segít). Amikor a kollégáimmal mindent kielemeztük. Az eredményeket közöljük a diákokkal, és igyekszünk az érdeklődési körüket, a tulajdonságaikat, a képességeiket figyelembe véve megtalálni nekik azt a középiskolát, ami leginkább megfelel számukra – emelte ki Matuzik Anikó, aki 13 éve dolgozik iskolapedagógusként. Mint kifejtette: individuális konzultációra is invitálják a gyerekeket, biztatják őket, hogy minél többet beszélgessenek a családtagjaikkal, és olyan ismerősökkel, barátokkal, akik abban a középiskolában tanulnak, amelybe ők is szeretnének iratkozni.

– A továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás során a tanuló érdeklődésének, adottságainak, képességeinek szakszerű felmérésére kerül sor, és ennek megfelelően a számára legmegfelelőbb továbbtanulási irányok, iskolák is megjelölésre kerülnek. A diákokat a szülők úgy tudják segíteni a pályaválasztást illetően, ha figyelembe veszik a gyermekeik érdeklődési köreit. Lényeges, hogy ők is beszélgessenek velük otthon, és hogy sok alternatívát biztosítsanak számukra. Ami még nagyon fontos, hogy a szülő reálisan tekintsen a gyermek képességeire, és olyan középiskolát javasoljon számára, ami megfelel az adottságainak. Semmiképp sem tanácsos a diákra erőltetni a szülő kívánságát, akaratát. Hagyni kell, hogy a legvégén a gyermek döntsön, fordított esetben sok kihívással kell szembenéznie a jövőben – magyarázta beszélgetőtársunk. Mint mondta, a pályaválasztási előadásai alkalmával a diákokat leginkább az információszerzésre, a piackutatásra ösztönzi.

– Ajánlani szoktam, hogy figyeljék meg melyek a hiányszakmák. Manapság már mindenhol szakmunkásokat keresnek, akiknek igencsak jól fizetnek. Fontos az informálódás, bátran utána lehet járni, hogy a környezetükben ki mivel foglalkozik, és hogyan tud megélni a munkájából. Ez is segíthet a döntésben – hangsúlyozta Matuzik Anikó.

A pályaválasztás kérdése a tizenöt évesek körében felettébb nehéz döntés, hiszen ez az első nagy forduló a fiatalok életében. Manapság azonban az internet, a közösségi média segítségével számos információhoz, tanácshoz hozzájuthatnak, ami nagy segítséget nyújthat számukra. Interjúalanyunk azt is elárulta, hogy a csantavéri iskolában a nyolcadikosok jobban érdeklődnek szakközépiskolák, mint a gimnáziumok iránt, így a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium nyelvi szakai a legpopulárisabbak jelenleg intézményükben. Hozzáfűzte, hogy a település nyolcadik osztályos diákjainak 80 százaléka már most tudja, hova szeretne iratkozni, és mivel nagyon ügyesek és jó átlaggal rendelkeznek, így általában már az első iratkozási körben mindenki bejut az általa választott középiskolába.

Szabó Szőke Izabella iskolapszichológus, saját felvétel

Szabó Szőke Izabella iskolapszichológus, saját felvétel

Szabó Szőke Izabella 20 éve dolgozik a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában iskolapszichológuskét. Mint mondta, munkája során, amikor pályaválasztás elé kerülnek a nyolcadikosok, az első kérdése mindig az, hogy akarnak-e továbbtanulni.

– Sajnos mindig akadnak olyan diákok, akik úgy gondolják, hogy elég befejezni az általános iskolát, ezért mi minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megváltoztassuk a véleményüket. A mai világban ugyanis egy középiskolai diploma nélkül nem igazán lehet komoly munkát találni – fejtette ki beszélgetőtársunk, majd hozzátette, a gyermek már kiskorában elkezd érdeklődni bizonyos szakmák iránt.

– A gyerekek a szülők mellett kipróbálhatják a mindennapi tevékenységeket, óvodás korukban a felnőttekkel ellátogathatnak a környezetükben levő munkahelyekre és betekintést nyerhetnek bizonyos szakmákba, így az alapvető információkat már első osztályra megszerezhetik. Később az iskolában is sok ismeretet szerezhetnek, például gyermekhét során egy szerepcserés játék formájában kipróbálhatják magukat többféle hivatásban dolgozó személy szerepében is, például tanárként, irodai dolgozóként stb.. Hetedikben és nyolcadikban már különféle önismereti foglalkozásokat tartunk számukra, Megpróbáljuk megtalálni, hogy mi az az irány, ami érdekli őket, mi az, amit szívesen csinálnának évtizedeken át, és mi az, amiben jók is lehetnek – fűzte hozzá az iskolapszichológus.

Elmondta, hogy a legjobb megoldás, ha a gyerekek önismeretére építenek.

– Mi nem mondjuk ki, hogy milyen középiskolát válasszanak, hanem segítünk nekik, hogy ráébredjenek arra, melyik út a legmegfelelőbb számukra. Bizonyos gyerekek nyitottak arra, hogy végigjárjanak különféle foglalkozásokat, amelyek során rávilágítunk az érdeklődésükre, képességeikre, más gyerekek képesek saját maguk meghozni a döntést. Úgy gondolom a diákok sokkal elkötelezettebbek egy olyan elhatározás iránt, amit ők maguk hoznak meg, mintsem a szülő, vagy a pedagógus. Viszont elmondható, hogy a tanulók egy részének saját magáról alkotott képe annyira bizonytalan, hogy szükségük van felnőtt támogatásra, vagy pedig túl nagy elvárásaik vannak magukkal szemben, vagy túl kompetensnek képzelik magukat, így rá kell mutatni arra, hogy milyen nehézségekre számíthatnak – összegezte beszélgetőpartnerünk. Kitért arra is, hogy a fizikai adottságoknak is nagy szerepe van a középiskola választásánál, továbbá fontos némely szakmában a kitűnő látás, hallás, ízlelés, precizitás, monotóniatűrés is, de nem elhanyagolható tényező megvizsgálni, elemezgetni azt is, hogy a gyermek a csapat- vagy egyéni munka során találja fel jobban magát.

Végül pedig azt is megtudtuk, hogy a gimnáziumok mellett az Ivan Sarić Műszaki Iskola, valamint az Egészségügyi Középiskola, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola és a topolyai Mezőgazdasági Iskola a legnépszerűbb a Széchenyi István Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói körében.

Nyitókép: Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, fotó: ertektar.rs