2024. február 28., szerda

Új diákigazolványok egyetemistáknak januártól

Január 1-jétől Szerbiában mind a 240 ezer egyetemi hallgató díjmentesen új diákigazolványt kap, amely számtalan előnnyel jár majd. A kártya megkönnyíti például a hallgatók számára az ösztöndíjigénylést és megkönnyíti az egyetemisták mindennapjait. 

– Minden egyetemistának, aki igényli a kártyát, a Postai Takarékpénztárnál (Poštanska štedionica) nyitnak folyószámlát, melynek fenntartása teljesen ingyenes lesz, illetve kapnak egy Dina-kártyát, a hallgató egyedi számával, így egyúttal azonosításként is szolgál majd – mondta a Tanjugnak Margareta Smiljanić, a Szerbiai Egyetem Diákkonferenciájának (SKONUS) elnöke.

A kártya fenntartása is ingyenes lesz, ellentétben a meglévővel, amelyért minden egyetemistának fizetnie kell. A magánegyetemek hallgatói is igényelhetnek új diákigazolványt, valamint olyan állami karok hallgatói is, ahol nincs egyetemista központ.

 – Az egyetemisták számára működtetünk egy portált, amelyen áttekintést kaphatnak az aktuális, bármikor igénybe vehető kedvezményekről. Különféle közlemények és a hallgatók számára hasznos információk is megjelennek az ösztöndíjjakkal és pályázatokkal kapcsolatban. Az egyetemista központok pedig linkeket biztosítanának a diákok táplálkozásával és szállásával kapcsolatos információkhoz, versenyekhez és hirdetményekhez – tette hozzá Smiljanić.

Az új diákigazolvány létrehozását olyan hallgatók kezdeményezték, akik 2022 januárjában Gazdaság és ifjúság címmel online felmérést készítettek. A felmérés az intézményeknek a gazdasági szférával való együttműködéséről, a fiatalok gyakorlati ismeretei megszerzéséről és elhelyezkedési lehetőségeiről szólt. A felmérést 9000 fiatal töltötte ki. A vizsgálatot a SKONUS-szal együttműködve az újvidéki, belgrádi, niši, Novi Pazar-i, kragujevaci és Kosovska Mitrovica-i egyetemek Hallgatói Parlamentje, valamint a Belgrádi Oktatási és Ifjúságfejlesztési Központ végezte – mondta Smiljanić.

A felmérés eredményei szerint a fiatalok 96,8 százaléka gondolja úgy, hogy a hallgatóknak kedvezményes kártyát kell adni, 54,2 százalékuk szerint a főiskolák nem biztosítanak gyakorlati lehetőséget a hallgatóknak, 62,6 százalékuk pedig úgy véli, hogy a karokat össze kell kapcsolni a gazdasággal.

A pénzügyminisztérium és az oktatási minisztérium is pozitívan reagált erre a megkeresésre, így a kutatás után megalakult az a kormányzati munkacsoport, amely több mint egy évig foglalkozott az új kártyák kérdésével.

Nyitókép: Dávid Csilla