2024. május 18., szombat

Nincsenek veszélyben a magyar munkahelyek

Czomba Sándor: A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a napokban a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Czomba Sándor határozottan állította, a vendégmunkások és a nem vendégmunkások között a fizetésekben, bérekben nincs különbség.

Az államtitkár hangsúlyozta, „azok a jogszabályok, amelyek most hatályba léptek, minden eszközt és módszert biztosítani fognak, hogy amíg van magyar, magyar állampolgárral próbáljuk a munkahelyeket betölteni”. Ehhez mindenféle támogatás meglesz, példaként az Ifjúsági Garancia Programot említette, és jelezte, hamarosan újabb programokat jelentenek be. Minden eszközzel segítenek azoknak, akik dolgozni szeretnének – hangoztatta.

A műsorvezető közlésére, hogy jelenleg 120 ezer vendégmunkás dolgozik az országban, Czomba Sándor kitért a 65 ezres, harmadik országból érkező munkavállalókra vonatkozó kvótára és a szomszédos országokból érkező dolgozókra.

A kvótával védik a magyar munkaerőpiacot, ugyanis egy adott évben maximum ennyi – az idén 65 ezer – engedélyt lehet harmadik országbelieknek kiadni. „Soha nem értük el egyébként a kvótát” – tette hozzá az államtitkár, aki szerint az idén sem fogják elérni a 65 ezres számot, hiszen tavaly például 62 ezer volt a kvóta, és 40 ezer engedélyt adtak ki.

Czomba Sándor közölte, hogy dolgozik még az országban 45 ezer ukrán és 5 ezer szerb is, akik nem tartoznak bele a kvótába. Ezt azzal magyarázta, hogy 2021-ben a magyar kormány hozott egy szabályt, amely értelmében a szomszédos országok esetében könnyített eljárással tudnak beérkezni és munkát vállalni az emberek.

Egyúttal az ukránokról jelezte: dobbantó deszkának használják Magyarországot, ugyanis az a nagy létszám, amely korábban ide érkezett, annak egy jelentős része Nyugat-Európába tovább is megy.

Czomba Sándor példának állította Csehországot, ahol szintén 5 milliós a munkaerőpiac, amelyen csaknem 900 ezer harmadik országbeli vendégmunkás dolgozik. Vajon ők mit csinálnak másként, hogy kezelik ezt a helyzetet: mínusz vagy pozitív előjellel? – tette fel a kérdést az államtitkár.

Nyitókép: Fotó: MTI