2024. február 25., vasárnap

Újjáéledő magyar–örmény kapcsolatok

Novák Katalin: Elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak

A cél erősíteni és tartalommal megtölteni a kapcsolatot Magyarország és Örményország között – mondta Novák Katalin magyar köztársasági elnök kedden, miután megbeszélést folytatott Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével Budapesten.

A köztársasági elnök közölte, ez Vahagn Hacsaturján első hivatalos elnöki látogatása Magyarországon. A megbeszélés témája volt a béke kérdése a világban, a magyar humanitárius segítségnyújtás Örményországnak, demográfiai problémák, a kétoldalú kapcsolatok fontossága, a kisebbségek helyzete, valamint Örményország európai perspektívája – tette hozzá.

A köztársasági elnök szólt a Hungary Helps Programról, amelynek keretében Magyarország 40 millió forint értékben támogatta az örmény családokat, egyebek mellett gyógykezelésekkel. Mintegy 1000 gyermek, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, Magyarországon táborozhat majd.

Új korszak nyílik az örmény–magyar viszonyban, hosszú szünet után mód nyílik újraindítani a két ország kapcsolatait, amelyekben óriási lehetőségek rejlenek – jelentette ki a sajtótájékoztatón Vahagn Hacsaturján örmény elnök.

„Történelmi látogatás ez, és az Örmény Köztársaság készen áll arra, hogy új életet leheljen a Magyarországgal fenntartott kapcsolatokba. A kötelék régi a két nép között, és a szovjet időkben is létezett, emlékszem, milyen népszerű volt Jerevánban a Sopron kávézó. Mindent meg kell tennünk, hogy a következő generációk élvezhessék az újra felépülő kétoldalú kapcsolatokat” – fejtette ki az örmény vezető.

Közölte azt is: amint lehetséges, készen állnak nagykövetségeket nyitni egymás országaiban.

Novák Katalin államfő kérdésre válaszolva kifejtette: Svédország NATO-csatlakozásának mielőbbi ratifikációja mellett áll és állt korábban is. Novák Katalin elmondta, hogy tegnap telefonon egyeztetett Ulf Christersson svéd miniszterelnökkel, és megerősítette a Magyarországra szóló meghívását. „Arra bátorítottam, hogy jöjjön el mielőbb Magyarországra, hogy tudjunk beszélni, hogy tudjanak a miniszterelnökkel is beszélni, és mutassa azt a szándékot is, hogy nekik is mennyire fontos a magyar képviselők meggyőzése.”

Az utóbbi napokban az ellenzéki pártok részéről támadások érték a magyar államfőt, mert elnöki kegyelemben részesített valakit, akiről azt állítják, hogy pedofil bűnöző pártolásában vétkes. Az erre vonatkozó kérdésre Novák Katalin elmondta, hogy három gyermek édesanyjaként is a magyar családok és a gyerekek mellett áll. Hangsúlyozta, hogy undorodik a pedofíliától, és az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartja.

„Elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. A pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének én voltam az egyik leghangosabb élharcosa annak idején.”

Az elnök hozzátette, hogy jogszabályi rendelkezés miatt, az elnöki kegyelmi döntések indoklása nem nyilvános. Így természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és ezek a kérdések adott esetben meg is maradnak vagy megválaszolatlanok maradnak.

„Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni. Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával és a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szemben, akkor annak partnere vagyok most is és partnere leszek a jövőben is” – zárta válaszát a köztársasági elnök.

 

Nyitókép: MTI