2024. július 24., szerda

Élő hagyomány

Kárpát-medencei néptáncosok, népzenészek seregszemléje Lakiteleken

Az élő hagyományokat, a magyar népzenét és néptáncot hivatott bemutatni az első alkalommal megrendezett Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozója – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben.

A rendezvény megnyitóján elhangzott köszöntőjében az államtitkár beszélt arról is, hogy a Kárpát-medencei magyar hagyománytisztelő néptáncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek, őstermelők és alkotóművészek találkozójának otthont adó Hungarikum Liget küldetésére minden magyar büszke lehet, hiszen az az egész nemzetet szolgálja.

Az államtitkár szerint a nemzetpolitika egy olyan terület, amelyet közösen alakít a magyar kormány, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a kulturális intézmények, illetve minden magyarországi és határon túli magyar.

A lakitelki Ifjúsági Néptánccsoport fellépése (Fotó: MTI)

A lakitelki Ifjúsági Néptánccsoport fellépése (Fotó: MTI)

Kiemelte: a magyar nemzetpolitika jól látható ívének az elmúlt évtizedekben Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tevékeny alakítója volt. „Értékítélete, értékszemlélete, embersége, a magyarsághoz való ragaszkodása is benne van a mai nemzetpolitika eredményeiben” – fogalmazott.

Potápi Árpád János elmondta: a nemzetpolitika területén a jövőben a cél egyre inkább a hálózatépítés lesz. Ez azt jelenti, hogy az azonos körben tevékenykedő embereket megpróbálják összekapcsolni, dolgozzanak akár a média, az oktatás, a kultúra, az egészségügy vagy éppen szociális területen. Mindez fontos lehet a hagyományőrzés, az értékmegőrzés és az új értékek teremtése terén is – mondta.

Örömét fejezte ki, hogy az Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozójára sokan érkeztek Magyarországról, de a Kárpát-medence minden vidékéről, egyebek mellett Szászcsávásról, Vajdaszentiványról, Székelykeresztúrról, valamint a Csángóföldről is; és azt kérte, legyen a rendezvény egyfajta kiállás a kárpátaljai magyarság mellett.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, a találkozó fővédnöke elmondta: a háromnapos seregszemle a Hungarikum Liget és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola összefogásának és együtt gondolkodásának eredményeként valósulhatott meg. A résztvevőket arra kérte, útravalóként vigyék magukkal a találkozó kapcsán megfogalmazott felhívást, amely szerint „Szeressük vissza Magyarországot!”

„A hagyománytisztelet őseink örökségének megtartó csodája; napjainkban azonban már nem elegendő csupán őrizni a hagyományokat, újra kell értelmezni és fogalmazni azokat, mielőtt idegenné válnak a következő generációk számára”– fogalmazott a szemle zárónapján, vasárnap Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára.

Závogyán Magdolna jobbról a második (Fotó: MTI)

Závogyán Magdolna jobbról a második (Fotó: MTI)

Az államtitkár a néptáncos seregszemlén arról beszélt, ha a hagyományok 21. századi megélése azok tiszteletéből fakad, akkor a forrás tiszta marad és bő vizet ad számunkra.

Kiemelte: a felelősség, amely mindenki vállán nyugszik, nagy, ugyanakkor örömteli. „Felelősséget viselünk gyerekeink, fiataljaink jövőjéért szülőként, nagyszülőként, közösségeink tagjaként, pedagógusként, kulturális szakemberként és állampolgárként egyaránt” – tette hozzá.

Az államtitkár szerint az identitás kialakulása a bölcsőben kezdődik. A személyiséget egy életen át gyúrják, alakítják külső hatások és belső folyamatok, de a tapasztalat szerint a gyermekkorban megszerzett tudás és viselkedési minta válik olyan természetessé, mint a lélegzetvételünk – fogalmazott.

A Kárpátia Rendezvényházban zajló találkozón a Kárpát-medence magyar lakta területeiről, a többi között Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről mintegy 18 felnőtt, illetve 14 gyermek és ifjúsági néptánccsoport, mintegy 1000-1200 táncos és 7 zenekar lépett színpadra nem verseny céljából, hanem hogy megvalósulhasson a néptáncosok, népzenészek és hagyományőrzők kapcsolaterősítő találkozása, együttléte.

Nyitókép: Lezsák Sándor és Potápi Árpád János (Facebook/Potápi Árpád oldala)