2024. május 29., szerda

Potápi Árpád János: Minden magyar közösség számíthat Magyarországra

Minden magyar közösség számíthat Magyarországra, folytatják az együttműködést a magyar közösségekkel – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének tisztújító közgyűlésén Budapesten.

Potápi Árpád János előadásában úgy fogalmazott, hogy az együttműködés a magyar nemzet megmaradásának kulcsa. Ismertetése szerint a kormány megtízszerezte a nemzetpolitikára fordított forrásokat, amelyek az elmúlt években megközelítették, több esetben meg is haladták az évi 100 milliárd forintot, miközben 2010 óta a külhoni magyar intézményeknek, szervezeteknek, egyházaknak és önkormányzatoknak több mint 500 milliárd forint támogatást nyújtottak.

Minden magyar, minden külhoni magyar közösség számíthat a magyar kormányra – hangoztatta az államtitkár, hozzátéve, a nehéz gazdasági és háborús helyzet ellenére sem adják fel stratégiai céljaikat.

Megemlítette, hogy a nyugat-európai diaszpórának is tudnak támogatást nyújtani, ami a magyarországi gazdasági helyzet javulásának is köszönhető.Elmondta, hogy 300 ezer forinttól 5 millió forintos keretösszegig állnak rendelkezésre pályázati lehetőségek. Eddig 196 pályázatot támogattak, ezek közül kiemelte a Kőrösi Csoma Sándor- , illetve a Petőfi Sándor-programot, szorgalmazva, hogy a jövőben lehetővé tegyék az ezen programok közötti átjárást. Az államtitkár elmondta, hogy 14 országban 75 magyar fiatal részesült ösztöndíjban.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó előadásában arról beszélt: 2010-től a nemzetpolitika fő elve, hogy a magyar állam, a magyar kormány felelősséget visel valamennyi határon túli magyar közösségért, és ez az alaptörvényben is megtalálható.
    
Szili Katalin nehezményezte, hogy az Európai Bizottság még mindig nem vette napirendjére az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét, annak ellenére sem, hogy a Minority SafePack sikeres kezdeményezés volt. Miközben az unióban a nemzeti kisebbségek a lakosság mintegy tíz százalékát teszik ki, problémájukkal Brüsszel sokkal kevésbé foglalkozik, mint a csupán ötszázaléknyi bevándorló, a migránsok helyzetével – jegyezte meg.

Szili Katalin előadásában ismertettea kölfoni magyar közösségek helyzetét, megállapítva, hogy lélekszámuk mindenhol sajnálatosan fogy, és helyzetük éppen Ukrajnában tekinthető a legnehezebbnek, miközben az országgal a csatlakozási tárgyalások megkezdésére tett javaslatot az Európai Bizottság.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője előadásában úgy fogalmazott, hogy az elhibázott uniós gazdasági, szankciós, integrációs és bevándorláspolitika komoly károkat okoz Magyarországnak is, ezért Brüsszelben változásokra van szükség, ehhez pedig minden konzervatív, jobboldali szervezet összefogása szükséges. A kormánypárti EP-képviselő hangsúlyozta, hogy ebben számítanak a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének tagszervezeteire is.
 

Nyitókép: MTI/ Bruzák Noémi