2023. december 5., kedd

Autóbalesetben súlyosan megsérült a horvát védelmi miniszter

 Andrej PlA kormányfő leváltotta a védelmi minisztert, helyére Zdravko Jakopot nevezte ki

Autóbalesetben súlyosan megsérült Mario Banožić horvát védelmi miniszter, a szerencsétlenségben meghalt a miniszter autójával összeütköző furgon sofőrje – közölte szombaton a rendőrség.

Az eset a kelet-horvátországi Vinkovci (Vinkovce) város határában történt szombaton korán reggel. A horvát sajtó közlése szerint a miniszter vadászni ment dzsipjével, amikor a baleset történt. A sűrű ködben egy kamiont előzött, amikor belerohant a szembejövő furgonba.

A 44 éves minisztert – aki maga vezette az autóját – kórházban ápolják, és Marko Milić kormányszóvivő közlése szerint nincs életveszélyben. Az orvosok azt közölték, hogy koponyazúzódása és agyrázkódása van, valamint mellkassérülést szenvedett és eltört a lába. 

Délután 15.30 órakor a nyilvánossághoz fordult Andrej Plenković kormányfő, és bejelentette, tekintettel a körülményekre, leváltotta a védelmi minisztert, helyére Zdravko Jakopot nevezte ki.

A 44 éves miniszter – aki maga vezette az autóját – szombaton kora reggel vadászni indult a kelet-horvátországi Vinkovcéból (Vinkovci), amikor összeütközött egy furgonnal. Biljana Luburić, a vukovári megyei helyettes államügyész a sajtónak úgy nyilatkozott: a balesetet a miniszter okozta. A sűrű ködben előzött egy kamiont, és eközben frontálisan ütközött a szembe szabályosan közlekedő gépjárművel, amelynek 40 éves sofőrje életét vesztette.
Krunoslav Šego, az eszéki kórház igazgatóhelyettese a sajtónak úgy nyilatkozott: a miniszter koponyaüregi, mellkasi, hasi és végtagi sérüléseket szenvedett.

Nyitókép: vijesti.hrt.hr