2024. május 30., csütörtök

Potápi Árpád János: Magyarország felelősséget visel a nemzet tagjaiért, éljenek bárhol a világban

Magyarország kormányának nemzetpolitikája a felelősségviselésen nyugszik, amit számos, az elmúlt bő évtizedben meghozott intézkedés mutat – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Siklósón.

Potápi Árpád János a Baranya Vármegyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén Duray Miklós felvidéki írót idézve felhívta a figyelmet arra, hogy a „nemzetünk hagyományai szerinti összetartozásán túl létezik az összetartozásnak más mértéke is: a közös felelősségérzet".

Magyarország kormányának nemzetpolitikája is hasonló értékrend mentén bontakozott ki: a felelősségviselésen nyugszik. Ezt mutatja „a több mint egymillió meg-, vagy visszaadott állampolgárság", a külhoni magyarsággal való folyamatos kapcsolattartás, a külhonba és a diaszpórába irányuló támogatás, a szülőföldön való megmaradás segítése – közölte az államtitkár.

Kijelentette: a felsoroltak abból a tényből táplálkoznak, hogy Magyarország felelősséget visel a magyar nemzetért, éljenek annak tagjai bárhol a világban.

Az összetartozásnak ez a mértéke tiszteli hagyományainkat, őrzi nemzeti és kulturális értékeinket, büszke elért eredményeinkre, miközben a jövő talán még meg sem született magyarságára is gondol – jelentette ki. Hozzátette: ez a felelősségviselés a kárpátaljai magyarok megsegítésében is megmutatkozott.

A politikus hangsúlyozta: bár a világjárvány, a háború és a nyomában kibontakozott szankciós válság miatt nehéz, mégis mindent meg kell tennie Magyarországnak az elmúlt tizenhárom évben elért eredmények megtartásáért, mert azok „stratégiai jelentőségűek".

Kifejtette: ezek nyomán a nemzet ma az elmúlt száz év legjobb éveit tudja maga mögott. A nemzeti összetartozás tudata és érzése történelmi léptékben mérve is páratlanul erős.

Fontosnak nevezte, hogy az összetartozás, a képesség az együttgondolkodásra, a készség a közös tervezésre megmaradjon a magyarságban. Ehhez az is segítséget nyújt, hogy a kormányzat és az önkormányzatok között harmonikus a viszony – mondta. Hozzátette: „a 2024-ben tartandó önkormányzati választásokra erre tekintettel is érdemes felkészülni".

Arra buzdította hallgatóságát, hogy a közös felelősségviselés szellemiségében gondoskodjanak közösségeikről, a „jelenvaló és az elkövetkezendő nemzedékekre is tekintettel".

Nyitókép: MTI