2024. május 30., csütörtök

Visszatérés az összetartozásba

Hazaváró Iroda és speciális ösztöndíjprogram indul a diaszpóra számára

Speciális ösztöndíjprogram indul, támogatják majd a diaszpóra fiataljainak magyarországi felsőoktatási tanulmányait – jelentette be csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács XI. budapesti ülésén.

A programot Csák János kulturális és innovációs miniszterrel együttműködve valósítják meg.

A szerdai kormányülésen született döntés a Welcome Office (Hazaváró Iroda) létrehozásáról, amellyel azokat kívánják segíteni, akik úgy döntenek, véglegesen vagy átmenetileg hazatelepülnek Magyarországra. Az irodában intézik majd például a nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, jogosítvánnyal összefüggő ügyeket – közölte Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a magyar kormány nemzetpolitikája nem esetleges, nem pillanatnyi szempontokat követ, hanem filozófiailag átgondolt. A magyar állam értelme és célja a magyar nemzet fennmaradása és az emberek életminőségének javítása – hangoztatta. Az egyetemes magyarság szegényebbé válna, ha eltűnne az integráns részét képező diaszpóra magyarsága – tette hozzá.

Mint mondta, több mint száz diaszpóraszervezettel vannak intézményes, szoros kapcsolatban, a Magyar Diaszpóra Tanács valóban képviseli és reprezentálja a világ magyarságát. Kitért arra is, hogy a diaszpóra magyarsága sokáig egyfajta mellőzöttségben volt, a szocializmus idején kifejezetten ellenségnek tekintették az emigráció magyarságát.

Stratégiai feladat volt, hogy a diaszpóra szervezeteit a megváltozott időknek megfelelően minden magyar otthonává alakítsák. Ehhez nyújtanak segítséget a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai, eddig mintegy ezren kapcsolódtak be a munkába.
Beszámolt arról is, hogy mintegy 230 ezer dokumentumot hoztak haza a Mikes Kelemen Programon keresztül, a legfontosabb iratok a nemzeti levéltárba kerülnek, a fennmaradók közül kárpátaljai és más külhoni magyar iskolákba szállítanak könyveket.
Kitért arra is, hogy számos országban jöttek létre magyar házak, segítséget nyújtottak a külhoni területeken templomok építéséhez, felújításához, támogatják az egyházi életet.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy minden olyan támogatást, ami nem kötődik szorosan egy területhez, kiterjesztik minden magyar állampolgárra, bárhol él. Jelezte: az anyasági támogatást eddig 43 ezren kapták meg, babakötvényt 38 ezren igényeltek és 20 ezer babacsomagot állítottak össze. Arra biztatta a diaszpóra magyarságát, éljen ezekkel a lehetőségekkel.
Eddig több mint 1 millió 150 ezren váltak a magyar állampolgárság által nemzettársunkból honfitársunkká, teljes szavazati joggal – mondta, megjegyezve: a mostani választáson 320 ezer külhoni szavazat érkezett, 50 ezerrel több, mint 2018-ban.
Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki a diaszpóra magyarságának nemzethűségéért és hangsúlyozta: minden magyar, éljen bárhol a világban, bármikor hazajöhet Magyarországra.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a világ 30 országából érkeztek vendégek a tanács csütörtöki ülésére, hatvan szervezet a virtuális térben követte a tanácskozást. Folyamatos a kapcsolattartás a diaszpóra szervezeteivel.
A diaszpórapályázatot 2021-től a Nemzeti Újrakezdés Program részeként hirdetik meg, szétválasztották a támogatási célokat, külön pályázat szól a működés, fejlesztés, eszközbeszerzés támogatásáról, külön a programok és rendezvények segítéséről.
Az államtitkár beszélt a Kőrösi Csoma Sándor Program folytatásáról és arról is, hogy 2018 óta megszervezik a hétvégi magyar iskolák találkozóját, a programot a járvány miatt 2021-ben és 2022-ben online formában tartották meg. Beszámolt a diaszpóra iskolatáborokról is, az idén 11 helyszínen 400 gyermek táborozott. Közölte: a végéhez közeledik a Mikes Kelemen Program, jelenleg különös, egyedi értékeket képviselő anyagokat szállítanak haza, és dolgoznak fel.
Kitért arra is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogramban az anyaországi és külhoni adományok összege meghaladta az egymilliárd forintot. (MTI)

Nyitókép: Semjén Zsolt: A magyar kormány nemzetpolitikája nem esetleges (Fotó: MTI)