2024. június 22., szombat

Harminc maffiózót tartóztattak le

Egy nemzetközi művelet keretében letartóztatták a ’Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport több mint harminc tagját tegnap Németországban. A Calabriából irányított maffia elleni legnagyobb szabású eljárások közé tartozó művelet németországi akciójához ezernél is több rendőrt mozgósítottak.

A központ Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, ahol egyszerre 51 helyszínen tartottak házkutatást és 15 embert fogtak el. Bajorországban nyolc embert tartóztattak le, közülük négyet európai elfogatóparancs alapján. Türingiában, Rajna-vidék-Pfalzban és Saar-vidéken összesen tizenegy elfogatóparancsot hajtottak végre, és több mint 50 lakást és üzlethelyiséget kutattak át. Németország mellett Belgiumban, Brazíliában, Franciaországban, Olaszországban, Panamában, Portugáliában, Szlovéniában és Romániában is tartottak házkutatásokat. Az összehangolt akció 108 letartóztatási parancs végrehajtására és bizonyítékok begyűjtésére irányult.

Német sajtóbeszámolók szerint az Eureka művelet részeként indított nyomozás egyik kiindulópontja egy 2019 júniusában a belgiumi Gentben indított nyomozás, amely egy calabriai származású család ellen irányult. Az apa és két fia hivatalosan pizzériát üzemeltet a városban, de többször a hatóságok látókörébe kerültek kokainkereskedőkkel folytatott kapcsolataik miatt. E nyomozással egy időben Calabriában egy testvérpárra figyelt fel a rendőrség, akik megmagyarázhatatlanul sok pénzt fektettek be, egyebek mellett vendéglátóipari vállalkozásokba Németországban és Argentínában. Az olasz és a belga hatóságok összevonták az ügyeket, és fokozatosan feltárult előttük egy szerteágazó családi hálózat, amelynek központja egy calabriai falu, San Luca.

A nyomozásban fontos szerepük volt a mobiltelefonra fejlesztett titkosított kommunikációs hálózatoknak, amelyek használatához a szolgáltatással együtt értékesített különleges készülék, úgynevezett kriptomobil szükséges. A ’Ndrangheta tagjai korábban akár több száz kilométeres utakra is vállalkoztak, hogy ügyeiket ne telefonon kelljen megbeszélniük, ami nagyban megnehezítette a bűnüldözők dolgát. A lehallgathatatlannak tartott kriptomobilok megjelenésével viszont egyre inkább rászoktak a telefonálásra és üzenetküldésre, és a személyes kapcsolattartás lehetőségét a koronavírus-világjárvány is korlátozta. Így amikor az európai biztonsági szervek feltörték az EncroChat és a SkyEcc nevű kriptoszolgáltatásokat, betekintést nyertek a ’Ndrangheta-klánok tevékenységébe.

Az Europol tegnap a részleteket ismertetve közölte: a nyomozás során fény derült arra, hogy az olasz bűnözői hálózat elsősorban a Dél-Amerikából Európába és Ausztráliába irányuló nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott. Kiderítették, hogy a hálózat együttműködik az Öböl-klán néven ismert kolumbiai csoporttal, és egy Ecuadorban és több európai országban működő albán bűncsoporttal is. Az olasz bűnszervezet tagjai részt vettek a Pakisztánból Dél-Amerikába irányuló nemzetközi fegyver-kereskedelemben, mások mellett fegyvereket szállítottak a Primeiro Comando Capital (PCC) nevű brazil bűnszervezetnek kokainszállítmányokért cserébe.

A pénzeket kiterjedt globális rendszerben mosták tisztára Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Argentínában, Uruguayban és Brazíliában. A bűnözői csoport a nyereséget ingatlanokba, éttermekbe, szállodákba, autómosó cégekbe, szupermarketekbe és egyéb kereskedelmi tevékenységekbe fektette. A kokainszállítmányok kifizetését, vagy az illegális vagyon átruházását gyakran a közvetítőkkel működő hawala rendszer segítségével végezték.

Nyitókép: Németország-szerte tartottak razziákat. A felvétel a Saar-vidéki Saarlouisban készült (Fotó: dpa/AP)