2024. június 13., csütörtök

Előzetes eredmények az európai parlamenti választásokról

Az Európai Néppárt a legerősebb, Magyarországon a Fidesz-KDNP győzedelmeskedett

Az Európai Parlament ma délelőtt kihirdette a június 6-a és 9-e között tartott európai parlamenti választás előzetes eredményét. Eszerint a legerősebb párt ismét az Európai Néppárt, amely 184 mandátumot szerzett, olvasható az Európai Unió hivatalos honlapján. A választási részvétel az Európai Unió szintjén 51 százalékos.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének 137 képviselőjük lesz, az Újítsuk meg Európát képviselőcsoportnak 80, míg az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportnak 73 képviselői mandátumuk lesz. Az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportnak 58, a Zöldek/Európai Szabad Szövetségnek 52, míg az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport 36 mandátumot szerzett. A független képviselők közül 46-an szereztek mandátumot.

Az Európai Parlament közölte, hogy 53 újonnan megválasztott képviselő is lesz, akik a leköszönő parlament egyik képviselőcsoportjához sem tartoznak.

Magyarországon a Fidesz–KDNP nyerte az európai parlamenti választásokat, számol be a hirado.hu portál. Hozzátették, a lehetséges 21 mandátumból 11-et szereztek meg. A képviselők között lesz Vicsek Annamária is, a VMSZ alelnöke.

A voksoláson, nem teljesen feldolgozott adatok alapján, a Tisza Párt hét mandátumot, a DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek összefogása két mandátumot szerzett, a Mi Hazánk mozgalom pedig egy képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Nyitókép: Pixabay/021.rs