2024. június 17., hétfő

Meglőtték Robert Ficót

A szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban szállították kórházba

Lőfegyverrel megsebesítették szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfőt. A miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel azonnal a besztercebányai kórházba szállították, úgy ítélték ugyanis meg, hogy állapota súlyosságára való tekintettel nincs idő arra, hogy a szlovák fővárosba vigyék. A feltételezett tettest még a helyszínen leteperték, és őrizetbe vették a rendőrök.

A letartóztatott személyt Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek – közölte az Új Szó. Hetvenegy éves.

Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje kihelyezett kormányülést tartott. Ennek végeztével a kormányfő az épület előtt a rá váró támogatói közé ment, a fotók tanúsága szerint közvetlen közelről beszélgetett velük. Épp kezet fogott valakivel, amikor eldördültek a lövések.

A támadó öt lövést adott le, az eltalált kormányfőt, aki nem tudott a lábára állni, a testőrei a hónalja alá nyúlva felemelték a földről, és futva az autójába vitték, majd elhajtottak a helyszínről. A Pravda információi szerint az egyik lövedék Robert Fico hasüregébe hatolt. A többi sérülése viszont nem életveszélyes.

„A következő órák sorsdöntőek lesznek” – írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.

Az Aktuality információi szerint Ficót három golyó érte: kettő a kezén, egy a hasán – írta az Új Szó.

Az eset idején a pozsonyi parlament éppen rendkívüli ülést tartott, amelyet felfüggesztettek a hír hallatán.

 

A merénylet előtti pillanatok, Robert Fico az összesereglett szimpatizánsokkal beszélget (Fotó: Beta/AP/TASR)

A merénylet előtti pillanatok, Robert Fico az összesereglett szimpatizánsokkal beszélget (Fotó: Beta/AP/TASR)

A szlovák miniszterelnököt ért támadást azonnal élesen elítélték, sokkolónak nevezték szlovákiai vezető politikusok, többen pedig az állam elleni támadásnak minősítették.

A megbízatási időszaka végéhez közelítő Zuzana Čaputová államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, és sok erőt és felépülést kívánt a miniszterelnöknek.

Peter Pellegrini, az újonnan megválasztott köztársasági elnök a merényletet a demokrácia elleni példátlan támadásnak nevezte közösségi profilján, és gyors gyógyulást kívánt Robert Ficónak. „Meg vagyok rettenve attól, hogy hová fajulhat a más politikai nézettel szembeni gyűlölet” – idézte Pellegrini szavait a TASR.

Peter Žiga parlamenti alelnök, a második legnagyobb koalíciós párt egyik vezető politikusa a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Úgy vélte, a támadás annak következménye, hogy az ország lakossága két kibékíthetetlen táborra oszlott.

Andrej Danko parlamenti alelnök, a legkisebb koalíciós pártnak, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az elnöke támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a támadás társadalmi konfliktus következménye.

A Robert Fico elleni támadást kabinetjének összes minisztere is elítélte, valamint az ellenzéki pártok politikusai is.

Orbán Viktor közösségi oldalán reagált az Európai Unióban politikai szövetségesének tekintett szlovák miniszterelnök megsebesítésének a hírére. „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért” – írta a magyar kormányfő.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a szlovák miniszterelnököt ért merényletet Facebook-oldalán. Úgy fogalmazott, „ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!”

„Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte” – írta a miniszter hozzáfűzve, hogy nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában.

Sulyok Tamás magyar államfő is megszólalt a Robert Ficót ért támadás után. „Imádkozom érte, és gyors felépülést kívánok neki” – írta közösségi oldalán.

A megsebesített szlovák kormányfőt testőrei az autójába viszik (Fotó: Beta/AP/TASR)

A megsebesített szlovák kormányfőt testőrei az autójába viszik (Fotó: Beta/AP/TASR)

Élesen elítélte a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség a merényletet. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írta közleményében a Magyar Szövetség.

A merényletet elítélték az Európai Unió vezető politikusai is. Ursula von der Leyen a közösségi oldalán közzétett üzenetében azt írta: „Határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást. Az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát, mint legértékesebb közjavat és nincs helyük a társadalmakban” – jelentette ki. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta, megdöbbentette a szlovák kormányfő elleni támadás híre. „Soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat” – fogalmazott Michel. Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke szintén megdöbbenéséről számolt be közösségi oldalán a Robert Fico elleni merényletet illetően. Kijelentette: az Európai Parlament nevében elítéli az erőszakos cselekedetet. „A gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban” – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a szlovák kormányfő elleni lőfegyverrel elkövetett támadás. „Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz” – fogalmazott a NATO-főtitkár.

A merényletet sorra ítélték el az európai vezető politikusok. Olaf Scholz német kancellár gyáva merényletnek nevezte a Fico elleni támadást. Donald Tusk lengyel és Marcel Ciolacu román kormányfő szintén sokkolónak mondta a támadás hírét. Megdöbbenésének adott hangot Rishi Sunak brit és Petr Fiala cseh miniszterelnök is.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorul, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinák védelmi minisztert tartja a legesélyesebbnek ennek a feladatnak az ellátására.

Nyitókép: Robert Ficót helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba (Fotó: Beta/AP/TASR)