2024. május 18., szombat

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban – VIDEÓ

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és anyagi károkat szerdán London belvárosában.

Az incidens a brit főváros leglátogatottabb, turistákkal zsúfolt belső negyedében történt.

A szerda délutánig elhangzott hatósági beszámolók szerint a Household Cavalry –  vagyis a brit hadsereg egyik elitalakulata, a királyi családhoz kötődő rendezvényeken is gyakorta szereplő udvari lovasság – öt lova szabadult el és vágtatott végig a londoni belvároson, levetve lovasaikat.

Az egység a Buckingham-palota – III. Károly király első számú londoni hivatala – közelében, a Belgravia városrészben végzett gyakorlatokat, amikor a lovak valószínűleg egy építkezés zajától megijedve megvadultak.

A hétfős lovas alakulat az uralkodó júniusban esedékes hivatalos születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour rendezvényeinek előzetes próbáira készült.

Az egységből elszabadult öt ló London zsúfolt belvárosi utcáin végigvágtatva embereket sodortak el és járművekben – köztük egy városnéző buszban – okoztak jelentős károkat.

A londoni mentőszolgálat szerda délutáni beszámolója szerint három helyszínről négy sérültet kellett kórházba szállítani; állapotukról egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

A sérültek között van az egyik katona, akit lova levetett hátáról.

Az öt lovat délutánig sikerült ismét befogni. Többet közülük járókelők állítottak meg.

Az incidens közben legalább két ló is megsérült. A közösségi médiában megjelent felvételeken látszik, hogy az egyik ló testét vér borította.

A brit hadsereg ismertetése szerint a Household Cavalry különösen nagytermetű, erős lovakból válogatja állományát, mivel az alakulat lovai rendszerint nehéz menetfelszerelésű katonákkal a hátukon vesznek részt hosszú ideig tartó ceremóniákon.

Nyitókép: Beta/AP