2024. április 23., kedd

A lengyel külügyminisztérium orosz provokációk veszélyére figyelmeztet a gazdatüntetések kapcsán

Szélsőséges oroszpárti csoportok által ihletett provokációk veszélyére figyelmeztetett szerdán a varsói külügyminisztérium a lengyelországi gazdatüntetések során felbukkant ukránellenes jelszavak kapcsán.

A tárca honlapján közzétett nyilatkozatában „a legsúlyosabb aggodalmát" fejezte ki amiatt, hogy a gazdatiltakozások során „ukránellenes, valamint Vlagyimir Putyint és az általa vívott háborút dicsőítő jelszavak" jelentek meg.

A közlemény felhetetőleg arra utal, hogy a keddi közúti blokád egyik helyszínén, a sziléziai Gorzyczki faluban a traktoroszlophoz egy jármű csatlakozott, amelyre szovjet zászlót, valamint „Putyin, tedd rendbe Ukrajnát, Brüsszelt és a kormányzóinkat" feliratú transzparenst tűztek ki.

A varsói külügy szerint az ilyen jelszavak arra irányuló kísérletet jelentenek, hogy a földművesek tiltakozását „szélsőséges és felelőtlen, esetleg orosz ügynökök által befolyásolt csoportosulások" kihasználják.

A történtek rossz fényben tüntetik fel nemcsak a gazdatüntetések szervezőit, hanem eleve Lengyelországot is, amely „elsőként segített a megtámadott Ukrajnának", és befogadta az ukrán menekülteket – írják.

A gazdák „nagyrészt jogos" követelményei teljesülésének esélyeire és a lengyel államérdekre hivatkozva a külügy arra szólítja fel a tiltakozások szervezőit, hogy maguk azonosítsák az ilyen és hasonló akciók „nem túl nagyszámú kezdeményezőit".

A közlemény szerint a lengyel gazdák jelenlegi helyzete Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával szembeni agressziójának, valamint a világgazdasági egyensúlyvesztésnek a következménye, nem pedig annak, hogy az ukránok az agresszió ellen védekeznek.

Gorzyczkiban a Polsat News kereskedelmi hírtelevízió szerint az ukránellenes transzparenst kitűző gazdát a rendőrség kiállította a traktoroszlopból. Ügyészségi eljárás indult a férfi ellen totalitárius eszmék terjesztése és nemzeti alapú gyűlöletkeltés címén. Ezekért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ukrán áruk behozatala és az Európai Unió zöld megállapodása ellen közel két hete folyó lengyelországi gazdatüntetés keretében szerdán is több helyen lassították a közúti forgalmat. Az országot észak-déli irányban átszelő A1-es autópálya középső szakaszán, Piotrków Trybunalskinál mindkét irányban leállították a forgalmat, amelyet a rendőrség kerülőutakra terelt át.

Nyitókép: Beta/AP