2024. június 22., szombat

A német pénzügyminiszter egyszerűen közölte a gazdákkal, hogy nincs pénz

Christian Lindner német pénzügyminiszter kiállt a Berlinben tüntető gazdák elé, és közölte, hogy nincs pénz a költségvetésben az agrárszektor támogatásainak további finanszírozására. Lindner a Brandenburgi kapunál szólt a fővárosban tüntető gazdákhoz. A tüntetők kifütyülték a pénzügyminisztert. Traktorok és teherautók ezrei, valamint csaknem 10 ezer ember gyűlt össze Berlinben és torlaszolta el a Brandenburgi kapuhoz vezető utat.

A múlt héten kezdődött gazdatüntetések az Olaf Scholz kancellár vezette kormány azon döntése után törtek ki, hogy fokozatosan megszüntetik a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt. A német kormány az első demonstrációkat követően beleegyezett abba, hogy nem törli el az új mezőgazdasági járművekre vonatkozó adókedvezményt, és a mezőgazdasági dízeltámogatás megszüntetését több évre osztja el. A gazdák azonban ezt nem fogadták el.

A német mezőgazdasági termelőkhöz hasonlóan Romániában és Bulgáriában is tüntetésekre készülnek az érintettek.

Nyitókép: A Német Gazdaszövetség (DBV) által szervezett korábbi gazdatüntetés a Brandenburgi kapunál, fotó: Fabian Sommer / DPA/AFP