2024. március 4., hétfő

Megérkeztek az első Bradley gyalogsági harcjárművek Horvátországba

Megérkezett Horvátországba az első 22 M2A2 ODS Bradley gyalogsági harcjármű abból a 89-ből, amelyet Zágráb az Egyesült Államoktól vásárolt – közölte szerdán az Egyesült Államok zágrábi nagykövetsége.

Hozzátették: a harcjárművekkel erősödik a horvát hadsereg, de a NATO védelmi pozíciója is a térségben.

A Bradley-ket a rijekai kikötőből a Slavonski Brodban található Djuro Djakovic horvát vállalat telephelyére szállítják, ahol nagyjavításon esnek át: átvizsgálják őket, és új fegyverrendszert telepítenek rájuk, hogy megfeleljenek a legmagasabb szintű szabványoknak.

A horvát vállalat a korszerűsítést követően széles körű szervizközponttá válik, és más partnerországok Bradley harcjárműveit is ott javítják majd.

Andrej Plenković horvát kormányfő 2022 januárjában jelentette be, hogy Horvátország 62 ép Bradley-t, 22 pótalkatrésznek valót, továbbá öt ugyanilyen típusú kiképzőjárművet vásárol az Egyesült Államoktól 145,3 millió dollár értékben. Az amerikai támogatás 51,1 millió dollár.

A harcjárművek jelenlegi fegyverzete egy 25 milliméteres automata gépágyú, egy 7,62 milliméteres géppuska és páncéltörő rakéták.

Horvátország a NATO-ba lépésekor kötelezettséget vállalt arra, hogy 2026-ig létrehoz egy közepes méretű gyalogezredet, amihez a szárazföldi hadseregnek megfelelő felszerelésre van szüksége.

Nyitókép: pixabay.com