2024. július 15., hétfő

Az együttműködés hidakat épít

Brnabić: A béke és a stabilitás érdekében tiszteletben kell tartani a daytoni szerződést

A Bosznia-Herecgovina két entitását és három nemzetalkotóját megfogalmazó daytoni békeszerződés tiszteletben tartására szólított fel Ana Brnabić, a köztársasági képviselőház elnöke tegnapi banjalukai látogatása során. A boszniai Szerb Köztársaság képviselőházának ünnepi ülésén Brnabić kiemelte, Szerbia a békére, a stabilitásra, az együttműködésre törekszik.

– Ellenezzük a daytoni megállapodás felbontását, különös tekintettel arra, hogy egyesek megkérdőjelezik a boszniai Szerb Köztársaság hatásköreit – emelte ki Brnabić. Megállapította, hogy ma azokat, akik a daytoni békemegállapodás betartására szólítanak fel, az instabilitás és problémák forrásának nevezik, míg azokra, akik nyíltan azt mondják, jobb lenne a megállapodás nélkül, úgy tekintenek, mint akik a béke és a stabilitás mellett szállnak síkra. Szerinte ennek éppen az ellenkezője igaz: azok, akik nyíltan a daytoni megállapodás megsemmisítését kívánják, bizonytalanságot és problémákat akarnak teremteni a régióban.

Brnabić elmondta, Szerbia mindig törekedett arra, hogy erősítse a kapcsolatait a boszniai Szerb Köztársasággal, így az elmúlt időszakban több mint 100 millió eurót ruházott be a különböző projekteken keresztül. Az ugyanis általános álláspont, hogy a szerbek és a bosnyákok erős kapcsolata mindkét félnek csak jót hozhat.

Brnabić kitért a nemzeti és politikai jogok védelméről és a szerb nép közös jövőjéről szóló deklarációra is, amelyet a június 8-án Belgrádban tartott össz-szerb találkozón fogadtak el, és a boszniai Szerb Köztársaság már ratifikált is. A szerb parlament is hamarosan napirendre tűzi ratifikálását. Ezzel a deklarációval nem sértettek meg egy népet sem, vagy bármelyik ország területi integritását. A hagyományok, a nyelv, az írásmód ápolására fektették a hangsúlyt – közölte Brnabić,

kiemelve, a Balkánon az együttműködés hidakat épít a közös jövő felé. Ennek érdekében Belgrád jelentős összegeket fordított arra, hogy Horvátország, Bulgária, Magyarország vagy Észak-Macedónia felé utak épüljenek ki. Autópálya épül Szarajevó és az albániai Drač felé is. Rámutatott, 33 év után közvetlen repülőjárat indul Mostarba. Elkötelezetten munkálkodik a Nyitott Balkán kezdeményezés megvalósításán is.

 

Nyitókép: Ana Brnabićot a repülőtéren Nenad Stevandić, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének elnöke köszöntötte (Fotó: Beta)