2024. július 20., szombat

Csütörtökön az Alkotmánybíróság előtt

Kiengedték az előzetesből a Ne damo Jadar aktivistáit

A Ne damo Jadar egyesület aktivistáit, köztük az egyesület fő képviselőit, Nebojša Petkovićot és Zlatko Kokanovićot, akiket vasárnap, a loznicai tüntetésen állítottak elő, több órás letartóztatásukat követeőn kiengedték a loznicai rendőrségről.

Loznicán már több hete tüntetnek az ellen, hogy a kormány újra azon dolgozik, hogy a Jadar folyó mentén lítiumbánya épüljön. Bejelentették, hogy miután a kormány, a 2022-ben hozott döntés ellenére sem kíván elállni a bánya ötletétől, ami a környzetvédők szerint visszafordíthatatlan rombolást okozna a Jadar, a Drina és környéke élővilágában, tüntetni kezdtek, majd radikalizálták a tüntetést. Vasárnap a Loznica–Zvornik vasútvonalat is blokkolták.

Az egyik előállított aktivista, Zlatko Kokanović a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, a rendőrségnek jelentették, hogy tünetésük jeléül két órára lezárják a vasúti közlekedést.

– Engem és Nebojša Petkovićot azért kísértek be, mert állítólag megtámadtunk egy szolgálatban levő rendőrt. Ez nem igaz. A történtekről készült videófelvételen ez ellenőrizhető. A többieket a szolgálatban levő személy munkájának akadályozása miatt állították elő – mondta Kokanović.

Cáfolta a rendőrség közleményében feltüntetett kijelentéseket, melyek szerint a tüntetés során 8 rendőr megsérült.

A Belügyminisztrérium vasárnapi közleménye kiemeli, hogy Kokanović ellen bűnvádi feljelentést tesznek, mert veszélyes cselekvéssel és eszközökkel veszélyeztette a közlekedést, és megtámadott egy szolgálatban levő személyt. Szabálysértési feljelentést is lebegtettek, szabálytalan parkolás és a hivatalos személy utasításának elmulasztása miatt.

A rendőrségi jelentésben benne van az is, hogy a Ne damo Jadar egyesületet támogató mintegy 50 személy egy autóval blokkolta a forgalmat a Loznica–Mali Zvornik vasúti szakaszon. A rendőrség többszöri felszólítása ellenére sem távolították el a járművet, így a hatóságok kénytelen voltak leszorítani a tüntetőket a vasútról. Ekkor támadták meg a rendőröket – áll a közleményben.

A rendőrség további öt személy ellen emelt bűnvádi feljelentést, mert akadályozták a rendőröket a munkavégzésben.

Dušan Filipović, az előállított aktivisták ügyvédje az N1 televíziónak azt mondta, a tüntetés végén állította elő a rendőrség az aktivistákat. Mindegyik védencei tagadta azokat a bűncselekményeket, amelyekkel terhelik őket.

A következő tüntetésre várhatóan Belgrádban, az Alkotmánybíróság előtt kerül sor csütörtökön. A Kreni-promeni mozgalom információi szerint ugyanis az Alkotmánybíróság a július 11-i ülésén érvényteleníti a kormány 2022-es Jadar-projektet érintő döntését – írja a Danas.

 

Nyitókép: Dulakodássá fajult a loznicai tiltakozás (Facebook/UnS)