2024. május 18., szombat

Csökken az EU-tagság támogatottsága Szerbiában

A megkérdezettek többsége ellenzi az együttműködést a NATO-val is

Csökken az EU-tagságot támogatók száma Szerbiában. A lakosok több mint egyharmada úgy véli, hogy az ország külpolitikája főként vagy teljes mértékben Oroszországra kell, hogy összpontosuljon. Ezt mutatja az International Republican Institute (IRI) legfrissebb kutatása a Nyugat-Balkán országaiban.

Minden tizedik megkérdezett úgy gondolja, hogy Szerbia külpolitikájának teljes mértékben EU-ellenes és nyugatellenes irányba kellene haladnia. A megkérdezettek többsége ellenzi az együttműködést a NATO-val. Az Ukrajnában zajló háborút leginkább a Nyugat hibájának tartják, míg csak hat százalék véli úgy, hogy Oroszország a felelős.

Ha ma lenne az EU-hoz való csatlakozásról szóló népszavazás, akkor a Nyugat-Balkán összes országának lakossága mellette szavazna, kivéve Szerbiát.

Az EU-tagságot a szerbiai lakosság 40 százaléka támogatná. Kevesebb, mint a 2022-ben végzett kutatás szerint. Az orosz invázió előtt ez 44 százalék volt.

Ellene szavazna a megkérdezettek 34 százaléka, ami négy százalékkal több, mint két évvel ezelőtt – olvasható a 021.rs hírportálon.

Nyitókép: pixabay.com