2024. március 4., hétfő

Vučić sötét jövőt jósolt a SANU-évfordulón

Szerbia és a világ előtt is a történelem legnehezebb időszaka áll – vélekedett hétfőn Aleksandar Vučić államfő a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) fennállásának 182. évfordulóján. Vučić alkalmi beszédében azt mondta, hogy jövőre Tajvanon, az Egyesült Államokban, továbbá Oroszországban és Ukrajnában is választások lesznek. Nehéz időszakkal számol emiatt, nehéz időszak vár a szerbségre Koszovó területén, a boszniai Szerb Köztársaságban, a régióban, de az egész világon.

Kiemelte, a kompromisszumos megoldások jelentőségét, aminek köszönhetően nem kellene lemondani területének egy részéről sem, de szavai szerint meg kell várni azokat a kedvezőbb körülményeket a világban, amelyek ezeket a megoldásokat lehetővé tehetik.

Vučić szerint a politikusok változhatnak, ám a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, a Szerb Pravoszláv Egyház és az állam mindenek fölött áll. Pénzügyi támogatást ígért a SANU belgrádi épületének felújítására.

Zoran Knežević, a SANU márciusban megválasztott elnöke egyebek között elmondta, hogy az akadémia kevesebb tagot számlál, mint korábban. Az átlagéletkor is magas, és kevés a nő. Reményét fejezte ki, hogy ezek az adatok hamarosan jobb irányba változnak.

A SANU napján Vladimir Kostić, a korábbi elnök kapta meg a természettudományokban elért eredményekért járó kitüntetést, amit a neurológia terén elért munkájával érdemelt ki. A társadalomtudományok kitüntetését Gojko Subotić művészettörténész kapta meg.

Nyitókép: BETA