2024. július 20., szombat

Hetvenéves a topolyai cserkészet

Kerékpár- és kenutúra, kirándulások, táborok, munkaakciók

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat májusban megszervezte évadnyitó táborát, egy kerékpártúrát, amelynek során a cserkészek a gunarasi Engelmann-kastélyhoz látogattak. Fekete Editet, a Petőfi Sándor Cserkészcsapat törzstisztjét a kerékpártúráról és a nyári programokról kérdeztük.

– Az Engelmann-kastélyt, tehát a táborhelyet a seregraj, a 7–11 évesek rövidebb földúton közelítették meg, míg az őrsi korosztály, a 11–18 évesek Gunarason keresztül érkeztek meg. Egy éjszakát töltöttünk az Engelmann-kastély valamikori udvarában. A gyerekeknek nagyon tetszett ez a hely, a szép zöld környezet mellett annak misztikussága ragadta meg őket – sokat kérdeztek a kastélyról, így egyebek között új ismeretekkel gazdagodtak. A kétnapos tábor programja igen aktív volt: a kerékpározás mellett métáztunk, ami közkedvelt játék a cserkészek körében, emellett röplabdáztak, kiütőcskéztek és fociztak is a gyerekek. Az esti program pedig izgalmas számháború volt, ahol minden korosztály együtt játszott. Így az idén májusban aludtunk először a sátrainkban. A kerékpártúra és a tábor parancsnoka Farkas Bettina, a seregraj szakaszvezetője volt. A programban a zentagunarasi gyerekek is részt vettek – a jövőben szeretnénk Zentagunarason egy szakaszt megindítani, mivel régen nagyon jó volt az együttműködés. Az évadnyitó táborban 40 cserkész vett részt, ennek hátterét a honismerő korosztály, a 18–80 évesek biztosították, nélkülük nem lett volna nyári konyhánk és tisztálkodási lehetőségünk.

Nyáron milyen táborokat szerveznek?

– Az év egyik legnagyobb és legközkedveltebb eseményét, a cserkészkistábort június 28-a és 30-a között szervezzük meg a topolyai kempingben, amely megfelelő környezetet biztosít a cserkésztevékenységeknek. A kistáborba a seregraj korosztályt várjuk. A kistábor idei keretmeséje az indiánok világát tanulmányozza, amit cserkésztevékenységekbe foglalunk: indiánok lehetünk, vadászhatunk, kenuzhatunk, sámántáncot járhatunk, füstjelekkel kommunikálhatunk. Igyekszünk más szervezetekkel is felvenni a kapcsolatot. A tábor parancsnoka én leszek, a programját a vezetőkkel, Mirnics Csongorral, Oláh Tamással, Csernai Kristóffal, Laluja Sárával, Farkas Bettinával és Vörös Noémivel együtt alkotjuk meg, valamint az őrsi korosztály is besegít az aktivitások koordinálásában. A tábort a honismerők és az idősebb őrsi korosztály állítja majd fel, emellett ők felelnek a biztonságos környezetért, a tisztaságért, az étkezésért. Összefogásunk nélkül nem valósulna meg egyetlen tábor sem. A kistábor előtt vezetőképzést is szervezünk, mivel minden évben fel kell frissíteni a tudásunkat. A cserkészélet megkoronázása júliusban következik, amikor megrendezzük a nagytáborunkat a kelet-szerbiai Ždrelón.

Az idén is részt vettek a topolyai gyermeknapon.

– Ebben az évben bővítettük a programunkat a kreatív fiatal vezetői gárdánknak köszönhetően, a program parancsnoka Vörös Noémi seregrajvezető volt. A honismerők a mászófalat biztosították, valamint kisebb akadálypálya várta a gyermekeket. Kézműveskedni is lehetett, cserkész témájú kifestőket kiszínezni. Különféle cserkészjátékokat játszottak, láthatóan nagyon élvezte a gyermeksereg, ezután pedig arcfestés várta őket.

Milyen programokban vesznek részt a topolyai cserkészek?

– A kirándulások mellett részt vettünk a tópart takarításában, emellett minden olyan eseményre igyekszünk eljutni, ami hasznára válik a gyermekeknek. Voltunk a katonaságnál, ellátogatunk Topolyán kívüli eseményekre, hiszen sok cserkészesemény van más városokban is, ezekbe is szeretnénk bekapcsolódni, mint amilyen a vajdasági szemle vagy különféle versenyek, tanácskozások és közgyűlések. A Fruška gora-i maratonon is részt vettünk. Magyarországi cserkészcsapattal is felvettük a kapcsolatot, közös akciót tervezünk, ennek megvalósítása még megbeszélés alatt van – nyilatkozta lapunknak Fekete Edit, aki hozzátette, hogy az őrsi korosztály a honismerőkkel együtt hegyi és kenutúrát szervez a nyár folyamán, valamint augusztus végén megtartják a Garden Partyt. Idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a topolyai cserkészet, amit novemberben ünnepelnek meg.

A kerékpártúrán (Fotó:Petőfi Sándor Cserkészcsapat)

A kerékpártúrán (Fotó:Petőfi Sándor Cserkészcsapat)

Nyitókép: A tavaszi kiránduláson (Fotó:Petőfi Sándor Cserkészcsapat)