2024. május 18., szombat
NEW YORK

Vučić: Harcolunk a Srebrenicáról szóló határozat elfogadása ellen

Szerbia esélyei kicsik, de a nép látni fogja az eredményeket – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő ma New Yorkban, ahol az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Srebrenicáról szóló határozatának elfogadásáról tárgyaltak. A szerb államfő hangsúlyozta: harcolnak az ENSZ határozat ellen, miszerint július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítanák. Hozzátette: a Szerb Köztársaság ENSZ-képviseletében megalakult egy munkacsoport, amely az említett határozattal foglalkozik. 

Az államfő holnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén képviseli Szerbiát, ahol António Guterresnek, az ENSZ főtitkárának rendes, hat havi jelentését mutatják be az Egyesült Nemzetek Szervezetének ideiglenes koszovói igazgatási missziójáról. Emellett több ENSZ-tagállam képviselőjével is tárgyal annak érdekében, hogy megerősítse Szerbia álláspontját a Srebrenicáról szóló határozattal kapcsolatban.

Utazása előtt a szerb államfő kijelentette: a Srebrenicáról szóló határozat, illetve az ehhez hasonló dokumentumok tovább rontják a régióban uralkodó viszonyokat, ezért Szerbia harcolni fog ellenük – írja a Tanjug.