2024. április 17., szerda

Nem szóltak, csak drágítottak

Többet fizetnek az MTS, a Yettel és az A1 ügyfelei is

„Csendes” árkiigazítás mellett döntött mindhárom szerbiai mobilszolgáltató. A hónap elejétől magasabb díjszabás van érvényben. Ahogyan arról a belgrádi hírügynökségek és a fogyasztóvédők beszámoltak, a szolgáltatók „nem tartották fontosnak” értesíteni a nyilvánosságot, legalábbis nem a megfelelő módon tették ezt meg, s ezzel ellehetetlenítették a polgárokat abban, hogy idejében reagáljanak, s esetleg szerződésbontási jogukkal éljenek, melyre, a törvény értelmében, a drágításról szóló információt követő 30 napon belül van joguk.

Az MTS semmilyen módon sem értesítette ügyfeleit arról, hogy hamarosan drágít a díjcsomagokon, a Yettel a januári számlákon apró betűs részben tudatta a hírt, melyet a jelek, szerint, szinte senki sem vett észre, sokan ugyanis manapság már egyszerűen bankkártyával fizetik ki a számlát az erre szolgáló okostelefonos alkalmazásban. Az A1 volt a „legbőbeszédűbb”, ugyanis SMS-üzeneteket küldött a felhasználóknak, hogy értesítse őket a drágításról.

A drágulás mértéke eltérő, díjszabástól függő, így vannak olyan csomagok, amelyeknek az ára csak 50, de vannak olyanok is, amelyeknek 1000 dinárral emelkedett, attól függően, mely szolgáltatásokat tartalmazza. Az eddigi információk alapján azok a csomagok maradnak a legdrágábbak, amelyek nemcsak mobiltelefon-szolgáltatást, hanem más, a szolgáltató által kínált lehetőségeket, például internetet, kábeltelevíziós szolgáltatást is magukba foglal(n)tak.

Az Efektiva fogyasztóvédelmi szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerződésbontási határidőt a számla kézbesítésének pillanatától kell számítani. A február 5-ei kézbesítés e-mailben történő küldés esetén március 6-a. Ezzel ellentétben a Yettel azt tüntette fel, hogy az ügyfelek csak február 29-éig hozhatnak ilyen döntést. Kérdés marad azonban, mi lesz abban az esetben, amikor a szolgáltató elmulasztotta tájékoztatni a felhasználókat, vagy azt olyan formában tette meg, hogy szinte elérhetetlennek számított az érintettek többsége számára.

A Yettel a weboldalán egy magyarázatot is fűzött a díjak növeléséhez. Ebben az áll, hogy 2022-ben és 2023-ban nem folyamodtak drágításhoz, pedig akkor már nagyban érintette a vállalatot a folyamatosan növekvő infláció, a villanyáram- és üzemanyag-drágulás, a postai szolgáltatások és egyéb állandó jellegű költségek növekedése. Az utóbbi két év során több mint 10 százalékos kiadásnövekedéssel kellett számolniuk. Ekkora mértékben nem növelik a szolgáltatások díját, s a Yettel esetében a drágulás csak a mobiltelefonos szolgáltatások felhasználóit érinti. Tudatták azt is, hogy megszüntetnek olyan régi számlacsomagokat, amelyek esetében lejárt a szerződési kötelezettség határideje, mert ezek adminisztrálása, technikai kezelése pluszköltség a vállalatnak. Az ilyen csomagok tulajdonosait az árban és a kapott tartalmak tekintetében az ahhoz leginkább hasonlító valamelyik új csomagra irányítják át. A megértésért cserébe – írja a Yettel – fél éven keresztül a felhasználók 2–12 gigabyte internetet kapnak ajándékba, a papírszámla helyett elektronikus számlát választók számára pedig az eddigi 50 helyett 100 dináros kedvezményt hagynak jóvá márciustól.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay