2024. április 21., vasárnap

Vučić: Kikerültek a deklaráció szövegéből az orosz szankciókra vonatkozó részek

Több javaslat is létezik a deklarációra, amelyet várhatóan elfogadnak az Ukrajnával és Délkelet-Európával foglalkozó tiranai csúcstalálkozó keretein belül – nyilatkozta ma Aleksandar Vučić államfő, és hozzátette, hogy Szerbia ennek tekintetében tartja majd magát azokhoz az elvekhez, amelyeket a Nemzetbiztonsági Tanács két évvel ezelőtt elfogadott.

A csúcstalálkozón az államfő arról is beszélt, hogy a hivatalos Belgrád továbbra is humanitárius segélyt nyújt majd Ukrajnának, és reméli, hogy a diplomáciai megoldások végül a béke eléréséhez vezetnek.

A csúcstalálkozón Ukrajna és 13 délkelet-európai állam képviselteti magát, és közülük Szerbia az egyetlen, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. Korábban a Nemzetbiztonsági Tanács támogatta Ukrajna területi integritását, de arról is döntött, hogy nem Szerbia nem vezet be szankciókat az orosz féllel szemben.

Vučić ma kétoldalú megbeszélést folytat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, holnap pedig a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekről egyeztet.

Az államfő azt is elmondta, hogy a csúcstalálkozó résztvevői elfogadták javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy a nyilatkozat szövegéből töröljék a többi között az orosz szankciókra vonatkozó részeket – közli a Szerbiai RTV.

Nyitókép: Beta