2024. május 30., csütörtök

"Egész életével szülőföldjét és közösségét szolgálta"

A külhoni és anyaországi magyar politikai élet képviselői is sorra búcsúznak Pásztor Istvántól.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár szavai szerint a vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott személyében.

"Pásztor István egész életével szülőföldjét és közösségét szolgálta. Állhatatos, kitartó munkájával nemcsak a magyarság ügyei, hanem a szerb-magyar kapcsolatok erősítése terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hidat képezve a két kormány, a két ország, a két nemzet között" – írták, majd hozzátették:

"Személyében a magyar nemzet egyik legkarizmatikusabb politikusa távozott közülünk. Politikai éleslátásáról, határozott kiállásáról és szókimondásáról ismert vezető volt, akit az egységes magyarságba vetett hite vezérelt össznemzeti boldogulásunk kérdéseiben. Ezt a meggyőződését őszintén, határozattan és következetesen képviselte minden körülmények között." 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a következőképp öntötte szavakba gondolatait:

"Harcostársam volt, de igazából annál sokkal több - a barátom volt, a legderűsebb és leglelkesebb ember, akivel összehozott a sors. Gyakran járt Erdélyben, mindig és jó szívvel jött, ha hívtuk. Többször kellett volna mondanom neki, milyen sokat köszönhet neki a politikai közösségünk, a határon túli magyarok közössége és személyesen én is."

"Egy igaz harcostársat veszítettünk ma el, aki egész életét a Délvidéken élő magyar kisebbség jogainak előmozdításának szentelte"– írta Varga Judit, a magyar parlament európai ügyek bizottságának elnöke.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának Facebook-oldalán is búcsúznak a VMSZ elnökétől. 

"Abban, hogy a Kárpát-medencei magyarság ma erősebb, mint évtizedekkel ezelőtt volt, Pásztor Istvánnak történelmi érdemei vannak"– közölte Lázár János, Magyarország építési és közlekedési minisztere.

Nyitókép: Nemzetpolitikai Államtitkárság