2024. július 21., vasárnap

Lépést tartani a fejlődéssel

Újvidéken megtekinthetők a legújabb elektromos és hibrid autók

Az Újvidéki Vásáron ünnepélyes keretek között megnyílt az Electric Vehicles Days elnevezésű rendezvény, amelyet harmadszor szerveznek meg. Ezúttal is bemutatják a legújabb elektromos és hibrid autókat, és az elektromobilitás jelenlegi helyzetét. A csúcsmodern járművek bemutatása mellett olyan időszerű témákat ölel fel, mint az energetikai átmenet, a környezetvédelem vagy az új technológiai vívmányok alkalmazása. A rendezvényt a Nina Media vállalat az Újvidéki Egyetem Technológiai Karával közösen szervezte meg, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, valamint Újvidék városa támogatásával. A kiállítást Dubravka Đedovic Handanović bányászati és energiaügyi miniszter nyitotta meg.

Dávid Csilla felvételei

Dávid Csilla felvételei

– Az utóbbi időben nagy változásnak vagyunk tanúi az autóiparban, Szerbiának pedig lépést kell tartania a technológiai fejlődéssel. A megújuló energiaforrásokba való beruházás fontos az energetikai függetlenség és biztonság szempontjából, s hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. 2030-ig át kell térnünk a megújuló energiaforrások használatára. Ez a rendezvény is ezt a célt szolgálja – fogalmazott a miniszter.

Az idén is lehetőség van kipróbálni a járműveket. Az Újvidéki Vásár csarnokában több mint 30 elektromos és hibrid autót állítottak ki a legismertebb gyártóktól. Ilyen a BMW, a Mercedes, az Audi, a Porsche, vagy a Volkswagen. A kiállítás pénteken is megtekinthető, a belépés ingyenes.

 Nyitókép: Dávid Csilla