2024. május 12., vasárnap

Négyéves szakokra várják a jelentkezőket

A magyarkanizsai középiskolában még van hely a diákoknak

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban már javában készülődnek a 2023/2024-es tanévre. Több befektetés, újítás valósult meg, és fog még a közeljövőben is. A tanári kar teljes, a Tangazdaságban is teljes gőzzel folyhat a munka, sőt, még szabad helyek is vannak a négyéves szakokon. Az intézmény igazgatónője, Sterbik Ildikó örömének adott hangot amiatt, hogy ilyen sikeresek a pályázatokon és a szakkáder is teljes, viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy még vannak betöltendő helyek az iskolában, melyekre tárt karokkal várják a diákokat.

Magyarkanizsa egyetlen középiskolájában hogyan indul a tanév?

– Szeptember elsején rendes munkarenddel indul a tanévünk, szokványos oktatás zajlik majd.

Van-e valami újdonság az iskolában, amivel dicsekedni lehet?

– Igen, a beiratkozás szempontjából elégedettek kell, hogy legyünk, mert ahány diák ballagott, ahhoz viszonyítva most több a beiratkozónk. Tízzel többen lesznek elsősök, mint ahányan elballagtak. Ez mai viszonylatban nagyon jó eredménynek számít.

Milyen szakok nyíltak a 2023/2024-es tanévre?

– A mi iskolánk két szakterületen tevékenykedik, a gépészet és a mezőgazdaság területén. Ennek megfelelőek a tagozataink is. Háromévesen gépjárműszerelőket és hűtés-fűtés-, klimatizáló berendezés szerelőket vártunk. A két hároméves szakunk teljes egészében megtelt, és ez nagyon nagy öröm számunkra, mert azt jelenti, hogy a szakma iránt van érdeklődés. A négyéves képzéseken a mezőgazdasági technikus és a gépésztechnikus-számítógépes szerkesztői szakon harminc-harminc diákot vártunk. Az iratkozás itt szolid volt. Mind a két négyéves szakon van még szabad hely, de mindent összevetve elégedettek lehetünk.

Jenei Klementina felvétele

Jenei Klementina felvétele

A hároméves szakirányokon összesen mennyien vannak?

– Mind a harminc hely, amelyet terveztünk és kiírtunk, betelt. Összesen hatvan diák kezdi majd meg a hároméves képzésen a tanulást nálunk, Magyarkanizsán, szeptember elsején.

Azok a diákok, akik még most szeretnének beiratkozni a fennmaradt helyekre, mikor, hol, hogyan tehetik meg?

– Az érettségi bizonyítványukat és az általános iskolait magukkal hozva, valamint azt a bizonylatot, hogy több mint ötven pontot elértek az érettségin. Szeptember első napjaiban is van még lehetőségük a diákoknak ezt megtenni. Jó szakmát tudunk nekik adni, kiváló környezetben és nagy szeretettel is várjuk őket!

A szakemberek tekintetében mi a helyzet, van-e elég szaktanár? A Tangazdaságban is oktatás folyik.

– Minden tantárgyat és minden egyes gyakorlati oktatást megfelelő végzettségű szaktanár vezeti. Ebből a szempontból teljes egészében ellátottak és elégedettek vagyunk. Illetve újításaink is vannak, hiszen minden évben pályázunk is. A Tangazdaságba például két új mezőgazdasági eszközt várunk, illetve az autószerelő műhely korszerűsítését is célba vettük, ami az ősz folyamán történik meg. A Tartományi Oktatási Titkárság jóvoltából nyertünk egy pályázatot, mely által két tanterem teljes felszerelését fel tudunk újítani. A Diákparlamentünk nagyon aktív volt az elmúlt tanévben, nekik köszönhetően tizenhat támogató, vállalkozó segítségével a tantermeket új sötétítőfüggönyökkel láttuk el.

Magában az iskolaépületben is szemmel látható szépítés történt, például a padlózatot is felújították. Van-e még valamire szükség a korszerűsödéshez?

– Jelen pillanatban az elavult nyílászárók cseréje zajlik, illetve egy újabb pályázatot is beadtunk, mely az épület szigetelését, a padlás szigetelését, új csatornahálózatot, és külső-belső festést foglal magába intézményünkben.

Hogyan várják a szeptember elsejét, milyen lesz a megnyitónap?

– Szeptember elsején reggel hétkor várjuk az elsősöket szüleikkel együtt. Rövid megnyitó után azonnal első szülői értekezletet tart az osztályfőnök, és rendes ütemben megkezdődik az oktatás!

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele