2024. május 13., hétfő

Boszniai dominancia

Mivel Lengyelország a várakozásoknak megfelelően legyőzte Portugáliát, Magyarországnak még maradt elméleti esélye, hogy tovább lépjen a lengyelországi Gliwivcében lebonyolított olimpiai előselejtezőből, ehhez azonban minimum 16 ponttal le kellett győznie Boszniát. Nos, nemhogy ez nem sikerült, hanem a bosnyákok 16:3-mal rajtoltak ellenük, s innen már nem volt visszaút Stojan Ivković legénységének. A három világklasszissal felálló boszniaiak már az első negyed után eldöntötték a találkozót, három negyed után 31 ponttal vezettek, de az utolsó két negyed már szinte értékelhetetlen volt szakmai szempontból. Emlékeztetőül: a februári, szombathelyi meccsen még a magyarok nyertek 87:77-re...
A gliwicei és tallinni kvartettekből továbbjutó két-két együttes – azaz Lengyelország és Bosznia, valamint Izrael és Észtország – számára az elődöntőket ma rendezik, a döntőre pedig vasárnap kerül sor Gliwicében. A tornagyőztes folytathatja februárban az olimpiai selejtezőben.
A 3. forduló eredményei: Bosznia–Magyarroszág103:78 (36:16, 21:12, 26:24, 20:26), Lengyelország–Portugália 78:65. A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 6, 2. Bosznia 5, 3. Portugália 4, 4. Magyarország 3 pont.

Ivković szerint új korszaknak kell kezdődnie a magyar férfi kosárlabda-válogatott számára: „Befektetés és fájdalom nélkül nem lesz jövő. Négy nap alatt három meccset játszott a kilenc tapasztalt játékos és a három fiatal, ez a terhelés nem ennek a csapatnak való. Velem a válogatott nem tud tovább haladni egy magasabb szintre. Ahogy korábban mondtam, most már az Európa-bajnoki részvétel a minimum, a világbajnoksághoz szerencse is kell, az olimpia viszont nagyon messze van tőlünk. Át kell gondolni mindenkinek a helyzetet. Minden rendben van, de új korszaknak kell kezdődnie, hogy ne az Eb legyen a maximum a magyar kosárlabdának”. A válogatott következő megméretése a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozata lesz, amelyet Izlandon kezd meg február 22-én.
Szerbiai vonatkozásban két hír van: az U16-os lányoknak nem sikerült a törökországi Eb elődöntőjébe jutni, mivel 53:46 arányban kikaptak Olaszországtól. Ettől kellemesebb viszont, hogy felnőtt világbajnokságra készülő férfiak a belgrádi felkészülési mérkőzésen 110:75-re legyőzték Puerto Ricót. A fiúk most Kínába utaznak, ahol előbb a házigazdákkal, majd Brazíliával meccselnek.