2024. május 12., vasárnap

Körbe, körbe, sehova

Bezáruló kör a belvárost övező dugócsokorban

A Távfűtő Művek megbízásából megkezdték a Papp Pál utcában, a 25. számú családi ház helyén kiépített, többemeletes lakóház csatlakoztatását a város fűtési rendszerére. Ez miatt ebben a különösen forgalmas utcában teljes forgalomkorlátozást vezettek be, az épület előtti utcarészt felásták (felső fotónkon). A 27. házszám és Gaj utca közötti szakaszon most teljes forgalomkorlátozás van érvényben, a forgalmi káoszt tetőzi, hogy a Felszabadulás sugárúton az aszfaltozás miatt rendkívüli dugók keletkeznek, és azok, akik mentség reményében bekanyarodnak ebbe az utcába, azok kitolnak magukkal. Sokan közülük tolatva szeretnének visszagördülni a sugárút dugójába, ilyenkor teljes a káosz. Vagy amikor a munkagépek és a tehergépkocsik próbálnak eljutni az építkezés színhelyére.

A gyalogosokat egy keskeny, alig egy méter széles sávba kényszerítik, a futárszolgálatok „partnerei” ezeken törik át magukat, akárcsak a biciklisek és a motorosok hada. A szitkozódás és az ökölemelgetés rendszeres látvány. A munkálatokat itt állítólag a hónap végéig befejezik.

A Felszabadulás sugárúton a Zsidó utca és az I. Péter király sugárút közötti szakaszon, a páros oldalon tegnap feltörték a régi aszfaltréteget (második fotónkon), az időjárás függvényében valószínűsíthető, hogy a munkálatok ezen a részen nagyjából egy hétig tartanak. A Zsidó utcától eljutni a vasútállomásig most, csúcsforgalom idején akár fél óránál is tovább tart.

Szeli Balázs felvétele

Szeli Balázs felvétele

A Makszim Gorkij utca és a Felszabadulás sugárút kereszteződésénél a jobbra kanyarodó és a középső sávot zárták le (harmadik fotónkon), tehát a SPENS irányából érkező autókat egy, a belső bal sávba terelik. Tilos a jobbra, azaz a Futaki utcai piac felé kanyarodás.

Szeli Balázs felvétele

Szeli Balázs felvétele

A dugóegyüttesben a Stražilovo utca feltúrása jelenti az utolsó mozzanatot, kiegészítve a Munkás utca teljes lezárásával (negyedik és utolsó fotónkon). A Stražilovo utcában tegnap újraaszfaltozás kezdődött, Lázár cár sugárút és a Munkás utca közötti szakaszon, mindkét forgalmi sávot feltörték. Az új körforgalom felől érkezőknek most tovább kell autózniuk, egyenesen, majd a rakpartot érintve kanyarodhatnak be a belváros felé.

Szeli Balázs felvétele

Szeli Balázs felvétele

A Munkás utcában melegvíz-rekonstrukciós munkálatok kezdődtek, kerítés és munkagépek állják el mindkét forgalmi sávot, biciklivel és gyalogszerrel viszonylag könnyen átjuthatunk ezen a ponton.

Szeli Balázs felvétele

Szeli Balázs felvétele

Az autózás Újvidéken most valóban csak annak való, akinek acélból vannak az idegei, nagyon valószínű, hogy nem jutunk el oda, ahova szeretnénk, legalábbis nem az elképzelt útvonalon és a betervezett idő alatt. A különböző helyeken a forgalomkorlátozások annyira gyakoriak, hogy napilapként nehezen tudjuk bejelenteni őket, illetve a befejezésük határidejéről hírt adni, indulás előtt mindenképp érdemes rákattintani az újvidéki, közlekedési állapotokkal foglalkozó portálok friss híreire.

Nyitókép: Szeli Balázs felvétele