2024. május 12., vasárnap
U20-AS NŐI EB

Szerb blama, könnyed francia arany

Nem épp kontinenstornához illő éremmeccseket hozott a litvániai korosztályos női Európa-bajnokság végjátéka, amelyben gyakorlatilag mindkét, dobogós helyről szóló mérkőzés percek alatt eldőlt. Ennek a méltatlan eseménysorozatnak pedig Szerbia sajnos negatív főszereplője volt, miután a bronzmeccsen Klaipedában minden színvonalat alulmúló játékkal 94:36 arányban, vagyis közel hatvan ponttal kapott ki Spanyolországtól! A teljesen érthetetlen botladozást hozó találkozón a spanyolok egyetlen negyed alatt 27:13-ra léptek el, de ha bárki azt hitte, hogy ennél csak jobb lesz az összecsapás szerb szemmel, nagyot tévedett, hiszen a következő periódusokat sorrendben 22:7, 26:7 és 19:9 arányban vesztette el a csapat.

Ezután ugyanabban a városban Franciaország ismételte meg Lettország ellen a brutális első negyedbeli gázolást, az aranyérem sorsa a 29:11-es tíz perc után nem volt kérdéses, bár a balti lányok becsületére legyen mondva, hogy ők nem szaladtak bele akkora blamába, mint a szerbek, és a hátralévő időben már tisztesebben helytálltak, de természetesen esélyük sem volt a fordításra. A finálé legeredményesebb játékosa a 20 pontig jutó francia Carla Leite lett, akit a torna legértékesebb játékosának is megválasztottak.

Ünnepelnek a francia lányok, balról Leite az MVP-trófeával (Fotó: FIBA)

Ünnepelnek a francia lányok, balról Leite az MVP-trófeával (Fotó: FIBA)

Magyarország a 9. helyért csatázott Finnországgal, és közel is járt hozzá, miután 13 pontos lemaradásból a hajrára feljöttek döntetlenre (68:68), ám az utolsó pillanatokban az északiak voltak precízebbek.

Eredmények, a 9. helyért: Finnország–Magyarország 71:68. A 7. helyért: Izrael–Törökország 81:57. Az 5. helyért: Olaszország–Portugália 75:64. Bronzmérkőzés: Spanyolország–Szerbia 94:36. Döntő: Franciaország–Lettország 85:59.

Nyitókép: Ünnepelnek a francia lányok, balról Leite az MVP-trófeával (Fotó: FIBA)