2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Az itthon boldogulásért és a közösségépítésért

Újhelyi Nándor: Erősítsük meg a törökkanizsai magyar közösség erejét az önkormányzati döntéshozatalban!

Újhelyi Nándor 1982-ben született Törökkanizsán. Okleveles közgazdász. 2007 óta alapító tagja a Vajdasági Magyar Szövetség Törökkanizsai Helyi Szervezetének. 2015-től a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának és Elnökségének tagja. Több mint egy évtizede a törökkanizsai község hagyományos, értékmegmentő, a magyar közösség nemzeti önazonosságának megőrzése szempontjából fontos rendezvényeinek egyik fő szervezője és elkötelezettje. Az egyházi hagyományok újraélesztésének és a helyi magyar nyelvű tájékoztatás megerősítését illető törekvéseinek egyik kezdeményezője.

2003 és 2016 között helyi rádióállomások zenei műsorainak szerkesztő-műsorvezetője. 2012 óta a firigyházi Ricze Emlékház gondozója. 2008-as megválasztása óta Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke. 2007 óta tagja a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

Az előttünk álló helyhatósági választásokra Törökkanizsa községben is teljes erővel készülnek a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai. Az elmúlt években számos olyan jelentős beruházást és felújítást valósítottak meg, amelyek a bánáti magyarság érdekeit és megmaradását szolgálják. A szórványban még nehezebb a közösséget összetartani, de a törökkanizsaiaknak ez mégis sikerült. Egy összetartó magyar közösséget alakítottak ki, amelynek tagjai egyként teszik élhetőbbé lakóhelyüket. Törökkanizsa községben a VMSZ listavezetője Újhelyi Nándor, aki már hosszú évek óta a politika és a közösség szolgálatában áll.

Milyen listával indul a Vajdasági Magyar Szövetség Törökkanizsán a helyhatósági választásokon?

– Teljes listával indulunk. Érdekes módon nekünk van a környékben az egyik legnagyobb számú képviselő-testületünk, szám szerint 31 tagú. A listánkon rábéi, majdányi, oroszlámosi, törökkanizsai és szerbkeresztúri képviselő-jelöltek szerepelnek. Pedagógusok, vállalkozók, mezőgazdasági termelők, közgazdászok, jogászok, egyetemi és középiskolai tanulók is vannak közöttük. Ahogy mindig, most is azért harcolunk, hogy a választások után megtartsuk, illetve megerősítsük a VMSZ meghatározó befolyását, valamint a törökkanizsai magyar közösség erejét az önkormányzati döntéshozatali helyeken. Az a célunk, hogy megteremtsük a szülőföldön való boldogulás feltételeit, a minőségi mindennapi élet, a XXI. század kihívásainak megfelelő és nemzeti önazonosságunkat támogató körülményeit. Célunk még, hogy a saját településünkön teljes szívvel és lélekkel otthon érezhessük magunkat, és egymást tisztelve, becsülve éljünk. Küzdünk azért is, hogy az elvándorolt polgártársainkat visszahívjuk a községünkbe – mondta a listavezető.

Mik a programjuk legfontosabb céljai?

– Szeretnénk létrehozni a Vajdasági Magyar Vadászmúzeumot Törökkanizsán. A Schulpe és a Tallián kastélyok megvásárlásával megteremthetjük annak a feltételét, hogy létrehozzuk az említett múzeumot, és ennek az egyik alapját Tallián Emil hagyatéka képezné. Ezen keresztül szeretnénk a község területén lévő idegenforgalmi létesítményeket és kínálatot is egy csokorba fogni. Valamilyen módon szeretnénk felvenni a versenyt a nagyvárosok idegenforgalmi kínálatával. Szeretnénk továbbá a törökkanizsai városmagot levédeni. Ez lényegében a községházától a hídig, illetve a Tiszától a kastélyokig terjedő részét foglalja magába, és ezt kultúrtörténeti tájegységgé igyekszünk nyilvánítani. Gazdasági szempontokat is szem előtt tartjuk, ezért Törökkanizsa külterületén lévő ipari parkot szeretnénk felszerelni. Az ipari park jelenleg is ki van építve, ám szükséges a felszerelése és fejlesztése. Itt kisebb cégeket tudnánk elhelyezni, és ezzel is hozzájárulnánk a község gazdasági fejlesztéséhez. Fontos, hogy egyként felsorakozzunk a Vajdasági Magyar Szövetség mellett, hiszen csak mi tudjuk a magyar közösség érdekeit képviselni. Nagyon fontos lenne, hogy azok, akik az anyaországban dolgoznak, hazajöjjenek a választások napjára, és szavazatukkal támogassák az itthoniakat – fogalmazott Újhelyi Nándor.

Nyitókép: Újhelyi Nándor