2024. június 17., hétfő

Múzeumok éjszakája a Kiszsinagógában

A zentai Kiszsinagóga hangulatos programmal várja az érdeklődőket május 18-án, a Múzeumok éjszakáján 10 órától egészen 23 óráig. A szervezők hosszabbított nyitvatartással, a belső térben fotókiállítással, az udvaron pedig filmzenei koncerttel, valamint díjnyertes bortermelői kínálattal várják a látogatókat.

Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatója elmondta, a Kiszsinagóga először csatlakozik a Múzeumok éjszakája rendezvényhez, szeretnék azonban, ha a jövőben minden évben sor kerülne rá. Hozzátette, ezzel is szeretnének életet vinni az épületet körülvevő gyönyörű udvarba, és miután a belső tér adottságait már használják, szeretnék ezt a teret is belakni.

Az est fénypontja a 20 órakor kezdődő könnyű filmzenei koncert lesz: Koncz Éva operaénekes egyedi produkcióját Világos Renáta zongorajátéka kíséri, az est moderátora Morvai Nagybali Tamara lesz. Az előadók nagyon sok neves helyszínen bemutatkoztak már szerte a világon.

Koncz Éva lírai szoprán elmondta, hogy az áprilisi telt házas jótékonysági koncerten felbuzdulva született meg a mostani koncert ötlete is. Hozzátette, hogy a zentai közönség szívélyes és lelkes fogadtatása, valamint nagy érdeklődése egy újabb koncert iránt, hatalmas motivációt adott nekik ahhoz, hogy egy új programmal és dalsorral készüljenek a Múzeumok éjszakájára. Most fülbemászó és ismert filmzenékkel szeretnék elvarázsolni az érdeklődőket, és élvezetes, lenyűgöző, de nem utolsósorban egyedi programot igyekeznek nyújtani.

A szervezők az esti program ideje alatt borvásárlási lehetőséget biztosítanak. A Bálint-pincészet széles kínálatából bátran válogathatnak majd, megkóstolhatják díjnyertes boraikat is. Bálint Ákos bortermelő elmondta, boraikat reduktív eljárással, gondos odafigyeléssel és odaadással készítik, így sikerül megőrizniük a homoki borok frissességét és gyümölcsösségét, ezekkel a tulajdonságokkal pedig méltó képviselői lesznek a különleges pillanatoknak.

A nyitvatartás teljes időtartama alatt az épületben megtekinthető Dömötör Mihály fotóművész Legyen lelkük bekötve az élet kötelékébe... c. kiállítása.

A belépés díjtalan. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertet a Kiszsinagóga épületében tartják meg.

Az esemény fő szervezője a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ.

Nyitókép: Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ fotója