2024. június 17., hétfő

Az orgona megmentésére gyűjtenek

Jótékonysági koncertet tartottak a csókai templomban

Még ma is eredeti formájában áll a csókai Szentháromság Római Katolikus Plébánia száznegyvennyolc éves, mechanikus orgonája. A hangszert 1876-ban vásárolták Szegeden, majd ugyanebben az évben az aradi Dangl Antal orgonaépítő mester és fia be is szerelte a falu templomába. Az elmúlt másfél évszázadban alig történt rajta javítás, így igen leromlott állapotba került, de még megmenthető. Ft. Koncz Tibor csókai plébános éppen ezért tartotta időszerűnek egy olyan jótékonysági koncert szervezését, amelyből a befolyt önkéntes adományokat a hangszer javítására fordítja.

– Ha megszólal egy orgona az olyan, mintha egy több hangszerből álló zenekart hallanánk. Összetett és bonyolult, fölséges mivolta miatt templomba illő hangszer. Ezen az orgonán különösebb javítást nem végeztek, még a festés is eredeti rajta. Megért a javításra, és ha most nem kezdjük el, félő, hogy nagyobb károk keletkeznek rajta. Azt éreztem valamit tennünk kell érte. Az ember, ha segítségre szorul, megkeresi barátait. Ezt tesszük ma, amikor egy színvonalas műsorral próbálunk Isten dicsőségére énekelni, verselni, zenei műveket előadni –  mondta beszédében Koncz Tibor, aki a hangszer javításán túl az a közösség megtartására ajánlotta fel az eseményt. 

Korponai Zsolt saját szerzeményei is felcsendültek (Balázs Andrea felvétele)

Korponai Zsolt saját szerzeményei is felcsendültek (Balázs Andrea felvétele)

A szombat délutáni jótékonysági koncertet a plébánia kórusa nyitotta meg, majd Kónya Lívia szavalta el Csanády János A Puszta szélinél című verset. Olyan csókai származású zenészek és énekesek is felléptek, akik évtizedekkel ezelőtt maguk is a településen kezdték pályafutásukat. Köztük volt Bocskai-Kovács Éva operaénekesnő, valamint Korponai Zsolt hegedű- és gitártanár, akit Székely Csilla, Karaba Anikó és Korponai László kísért. A közönség többek között hallhatta még Kónya Sándor Mária-énekeit, a Csalogány, valamint a Pöndöly asszonykórust és Mihók Attila citerajátékát. Rajtuk kívül még számos helyi diák szavalata, illetve hangszeres előadása tette szebbé a koncertet. Az eseményt a Csóka Művelődési és Oktatái Központ segítségével szervezte meg a plébánia.

Az orgona javításához önkéntes adománnyal a továbbiakban is hozzá lehet járulni. 

Nyitókép: Száznegyvennyolc éves a csókai templom orgonája (Balázs Andrea felvétele)