2024. április 27., szombat

Faluszépítés Bácsfeketehegyen

Az Izida felhasználói virágokkal szépítik a falut a meggynapokra

Az évek során hagyománnyá vált, hogy a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület felhasználói virágokat ültetnek a falu közterületein. Az idén is egy háromnapos akció keretében szépítették a falut a hétvégi meggynapokra. Faragó Papp Boglárka, az egyesület koordinátora elmondta, hogy ezúttal is a buszállomás és a színház környékét, valamint a tekepálya virágoskertjét és az egészségház előtti virágtartókat ültették teli színes virágokkal.

– Szervezetünk minden év februárjában egy újvidéki virágkötészettől kap virágokat. Ők ily módon támogatnak bennünket, hogy felhasználóink megtanulják a virágültetést, a virággondozást és az ezzel kapcsolatos foglalkozásokat. Úgy gondoltuk, hogy a kimaradt virágokat megosztjuk a faluval. A faluszépítési akciónkat azért időzítettük így, mert június második hétvégéjén falunk a meggynapokat és a falunapot ünnepli. Mi ily módon szeretnénk szebbé tenni településünket erre az ünnepre – számolt be a koordinátor, majd arról is szólt, hogy a faluszépítési akciót megosztották a közösségi felületeken is, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak. A környező üzletekben dolgozók sokszor vállalják, hogy gondozzák a kiültetett virágokat, hogy hosszabb ideig szép maradjon a környék. Faragó Papp szerint ez nemcsak szervezetük, hanem az egész közösség megmozdulása.

Munkaakcióban az Izida felhasználói (Fotó: Lakatos János)

Munkaakcióban az Izida felhasználói (Fotó: Lakatos János)

– Sajnos olyasmi is előfordul, hogy ellopják a kiültetett virágokat. A falubeli emberek ilyenkor lefényképezik, hogy honnan hiányzik virág, és pár nap után teszünk egy újabb kört, és pótoljuk a hiányzókat. Sokan a közösségi felületeken is megosztják, hogy szégyellje magát, aki ilyet tesz – fogalmazott a koordinátor.

Az Izida a meggynapokra készül faluszépítési akciójával, emellett minden évben aktív részesei a meggynapi programnak. Az idén igen aktív volt az egyesület újonnan megindult festőcsoportja, és sok szép alkotás született. Épp ezért arra a döntésre jutottak, hogy kiállítást készítenek belőle, amelyet ma 16 óra 30 perckor fognak megnyitni a színházterem előcsarnokában, és nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt. Faragó Papp hozzáfűzte, hogy egyesületük felhasználóinak kis csapata minden évben részt vesz a szombati, hagyományos főzőversenyen is. Ez nagy élmény a felhasználóknak, épp ezért számukra nagyon fontos a meggynap.

Meggynap és falunap

Az idén huszadik alkalommal tartják meg a meggynapot, s vele párhuzamosan tizenkilencedik alkalommal a falunapot. Ma 16.30-kor az Izida egyesület festőcsoportjának munkáiból nyílik kiállítás, 17 órától a zeneiskola növendékei tartanak koncertet, majd 18.30-kor kiállítás nyílik A Szakkör munkáiból. Szombaton egész napos program várja a kikapcsolódni vágyókat. Lesz kirakodóvásár helyi termékekkel, légvár és más érdekességek a gyerekeknek. Az ünnepség hivatalos megnyitója 9 órakor kezdődik a nyári színpadon. A hagyományos főzőverseny közben egész nap az Azzuro Band fog zenélni. A 18 órakor kezdődő kétnyelvű művelődési műsort utcabál követi. A program keretében vasárnap 9.30-kor ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, 11.30-kor a sportcsarnokban birkózótorna kezdődik.

Nyitókép: Munkaakcióban az Izida felhasználói (Fotó: Lakatos János)