2024. március 29., péntek

Toronyfelújítás talán jövőre

Zentán a helyi önkormányzati miniszter a Stevan Sremac Általános Iskolát is megtekintette – A rekonstrukció 250 millió dinárba kerülne

Kedden délelőtt Zentára látogatott dr. Aleksandar Martinović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és munkatársaik. A delegáció tárgyalást folytatott Czegledi Rudolffal, Zenta község polgármesterével, valamint a város vezetőivel. A tanácskozás után megtekintették a városháza tornyát, valamint a Stevan Sremac Általános Iskolát.

Az iskola felújítására egyelőre nincs pénz (Gergely József felvételei)

Az iskola felújítására egyelőre nincs pénz (Gergely József felvételei)

Dr. Aleksandar Martinović az egyeztetések után a jó szerb–magyar kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, a Stevan Sremac iskola felújítása kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy összefogással kell rá pénzt teremteni a köztársaság költségvetéséből.
– Zenta olyan többnemzetiségű város, ahol évszázadok óta együtt élnek a szerbek és a magyarok. A látogatásunk célja politikai üzenet is, hogy előrébb mozdítsuk a jó kapcsolatokat a szerbek és a magyarok között, valamint Szerbia és Magyarország között is. A minisztérium és Zenta között eddig is jó volt az együttműködés, és ezt ezután is folytatjuk. Idén a költségvetési alapból egy nagyon fontos projektet finanszírozunk Zentán, mégpedig a csatornahálózat kiépítését. A polgármester úgy informált, hogy a munkálatok egy hónap múlva kezdődnek, és a meghívására valószínűleg akkor is eljövünk Zentára. Az 1974-ben épített Stevan Sremac Általános Iskolába is ellátogattunk, amely már nagyon rossz állapotban van. Az épület felújítása nagyjából 250 millió dinárba kerülne. A munkatársaimmal informálni fogjuk az oktatási, valamint a közberuházási minisztériumot az iskola állapotáról, és remélem, találunk rá forrást a Szerb Köztársaság költségvetéséből. Együttműködéssel remélhetőleg el tudjuk végezni a szükséges munkálatokat – fogalmazott a miniszter.
Czegledi Rudolf megköszönte a miniszter látogatását, és elmondta, hogy az önkormányzati minisztériummal hosszú évek óta kiváló az együttműködésük.

Egyeztetés a zentai városházán

Egyeztetés a zentai városházán

– A közös munkának köszönhetően a városháza homlokzatának egy részét fel tudtuk újítani. Az idén két projektünket támogatja a minisztérium, az egyik a csatornahálózat kiépítése, a másik a Green Future fesztivál megszervezése. Ezúttal áttekintettük azokat a feladatokat, amelyek még ránk várnak. A minisztérium az iskola felújítását nem támogathatja, hiszen nem esik a hatáskörébe, viszont valószínűleg el tudják érni a szerb kormányon belül, hogy több minisztérium összefogásával előteremtsék a szükséges anyagi forrást. Jövőre szeretnénk tovább folytatni a városháza felújítását, mégpedig a toronyrész külső homlokzatát. Bízunk benne, hogy ez egy sikeres pályázat révén megvalósul. Igyekszünk továbbra is komoly partnerei lenni a minisztériumnak, a ránk bízott beruházásokat időre és pontosan elvégezni – fogalmazott Czegledi Rudolf.
Szakállas Zsolt rámutatott arra, hogy a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárság minden évben pályázatokat hirdet iskolaépületek felújítására.
– Ezeken a pályázatokon nem igazán tudunk olyan munkálatokat támogatni, amilyenekre a Stevan Sremac Általános Iskolában szükség van. A mostani megbeszélésen szó esett arról, hogyan tudunk együttműködni az önkormányzattal és a minisztériummal. A tervdokumentáció az épület felújítására elkészült, és remélem, hogy a jövőben a kivitelezésre is találunk megoldást – mondta Szakállas Zsolt.
Branislava Ilijin, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy ebben az iskolaévben 400 tanuló iratkozott be az intézményükbe.
– A tanítás két nyelven folyik, magyarul és szerbül is, és a tanulóink időről időre szép eredményeket érnek el az országos versenyeken. Az épület felújítására a tervdokumentáció elkészült, és nagyon bízunk abban, hogy megtalálják rá a forrásokat – mondta az igazgató.