2024. április 25., csütörtök

Okoztak-e károkat a vetésben a rágcsálók? – KÖRKÉRDÉS

Mezei pockok és mezei egerek okoznak komoly károkat a kishegyesi és a topolyai határban is. A községek keleti része az érintettebb, de szinte mindenhol sokkal több rágcsálót észlelnek, mint a korábbi években. Erről kérdeztük a termelőket és egy szakembert.

Tóth József, Topolya: - Mind a három parcellámban búza van. Ami Bajsa felé, a kaszárnya mögött található, ott nincs egér, viszont a zentai úti parcellámban már most 30 százalékos rágcsáló-kártétel mutatkozik. Pedig ott is decemberben mérgeztük az egérlyukakat, és január végén megismételtük a műveletet. Akkor is voltak pockok, de nem látszott vészesnek. Viszont májusban, amikor kimentem volt mit látni, nem hittem a szememnek, hogy mennyire elszaporodtak. Véleményem szerint a kíméletlen rókairtás sokban hozzájárult a rágcsálók mértéktelen szaporodásához, valamint az is, hogy a télen nem volt keményebb fagy, hosszan tartó ködös időszakok. Túl enyhe volt a telünk. Szerintem be kellene tiltani a rókavadászatot  egy bizonyos ideig!

Nagy Károly, Topolya: - Amikor az ember szánt, ott vannak a varjak, a sirályok, ezek a madarak rengeteg pockot és más kis rágcsálót megesznek, ezzel hozzájárulnak állományuk gyérítéséhez. Ősszel, amikor az ajánlatos téli szántást végzi el az ember, ezek a madarak is nagyon hasznos tevékenységet végeznek. Amikor pedig a szántás olyan időszakban történik, hogy a vándormadaraink is itthon tartózkodnak, a gólyák is nagy pusztítói a pockoknak. Az egerészölyvek és a hozzá hasonló ragadózó madarak is nagy pusztítói a kis rágcsálóknak. Véleményem szerint, ha a madarainkra jobban vigyázunk, azzal is javítani lehetne a helyzeten.

Varga Géza, Topolya: - Az árpa és a búza után, az általam művelt és az általam megfigyelt parcellákon is, a mezei pockok már a kukoricát és a napraforgót is kezdik megrágni. Nagy károkat okoznak. Információim szerint elsősorban Topolya és Kishegyes község esetében is a keleti határrész az érintettebb, azon a részen vannak jobban elszaporodva. Gyorsan megsokszorozzák magukat, mivel egy-egy nőstény évente többször is 8-12 utódot ellik, azok gyorsan ivaréretté válnak és tovább szaporodnak. Ahogyan a növényvédő szakemberek is hangoztatják, jelen pillanatban valójában nem sokat tehetünk ellenük. A rókák egyedszámának jelentős csökkenése szerintem is hozzájárul a jelenséghez.

Barcsik Márta: - Az utóbbi években az is gondot okoz, hogy egyre kevesebb természetes ellenséggel találkoznak a rágcsálók a szántóföldeken. Rókából és ragadozó madarakból is egyre kevesebb van a vajdasági határban. Az olajrepcében a pockok és egerek lyukait nehezebb volt meglátni. Aki nem járta át, nem vizsgálta meg alaposan a parcellát, nem biztos, hogy észrevette. Növényvédő szakemberként sajnos azt kell mondanom, hogy a jelenlegi helyzetben nem is tudunk velük mit kezdeni. Nem tipikus jelenség, hogy az évnek ebben az időszakában ennyi rágcsáló van a szántóföldeken. Az enyhe őszi és téli időjárás, a redukált művelésmód és a beszántatlan területek okozhatták a mezei pockok és egerek ilyen mértékű elszaporodását Nincs most azonnal alkalmazható hatásos védekezési mód.