2024. április 23., kedd

Élettörténetek, hangos könyvek

Élő könyvtár nyílt az óbecsei Than Emlékházban

Élő könyvtárrá változott hétfőn délután az óbecsei Than Emlékház. A rendezvényen az élő könyvek diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő emberek voltak, akiknek az élettörténetét hangos könyvként hallgathatták meg az érdeklődők. Pavlovski Vanđelija is élő könyv szerepébe bújt. Könyvének címe Kis ember nagy szívvel, alcíme pedig Az üvegharang alatt.

– A családban én vagyok az egyetlen törpenövésű. Amikor kislány voltam, a gyerekek sokat dobáltak engem kint az utcán, sokszor csúfoltak, megbántottak, de aztán ez elmúlt, felnőtt koromban már nem ért diszkrimináció. Sokan ismernek, sokan kedvelnek engem – osztotta meg élettörténetét az óbecsei asszony.

Pavlovski Vanđelija is elmesélte élettörténetet (Fotó: Kancsár Izabella)

Pavlovski Vanđelija is elmesélte élettörténetet (Fotó: Kancsár Izabella)

Az újvidéki Farkas István arra buzdította a jelenlévőket, hogy soha ne adják fel, bármi is történik velük az életben.

– A könyvem címe Ne add fel! Nemcsak a saját életemről mesélek, hanem másokéról is. A különféle rossz események, élmények és érzelmek sokszor összetörik az embert, ennek következtében pedig elveszíti az életkedvét. Nem jó, ha ilyen állapotba kerülünk, hiszen mindig van valamilyen megoldás, és tovább kell mennünk – mondta Farkas István.
A rendezvényt az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör a helyi Zdravko Gložanski Általános Iskolával együttműködve szervezte meg második alkalommal. Az élő könyveket fél órára „kölcsönözhették ki” az olvasók.

– Az Élő Könyvtárban 16 élettörténetet hallhatnak az érdeklődők. A délután folyamán összesen több mint 450 olvasásra kerül sor, ami azt jelenti, hogy az embereket érdekli az élő könyvek tapasztalata, küzdelme – nyilatkozott Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.

Farkas István arra buzdította az olvasókat, hogy soha ne adják fel (Fotó: Kancsár Izabella)

Farkas István arra buzdította az olvasókat, hogy soha ne adják fel (Fotó: Kancsár Izabella)

A Zdravko Gložanski Általános Iskola már több éve dolgozik az Európa Tanács projektjének keretében a demokratikus kompetenciák fejlesztésén.

– A visszajelzések fantasztikusak. Minden olvasó, miután befejezte az olvasást, csak úgy tudja elhagyni az élő könyvtárat, hogy kitölt egy értékelő lapot, illetve hagy üzenetet. Tavaly mindössze egy vagy két értékelő lapon szerepelt ötöstől kisebb osztályzat. Az élmények mély nyomot hagytak az olvasókban – fogalmazott Börcsök Margarita, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola pszichológusa.

A rendezvény az oktatási minisztérium, valamint az Európa Tanács támogatásának köszönhetően valósult meg.

Nyitókép: Pavlovski Vanđelija is elmesélte élettörténetet (Fotó: Kancsár Izabella)