2024. március 28., csütörtök

Megemelte az olajárat az OPEC+ bécsi döntése

Szaúd-Arábia, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) egyik legjelentősebb tagja vasárnap úgy döntött, pótlólagosan csökkenti kőolaj-kitermelését, hogy ezzel előidézze az energiahordozó árának emelkedését. A napi egymillió hordós önkéntes termeléscsökkentésről szóló határozatot júliusban alkalmazzák, de szükség esetén meghosszabbíthatják, mondta Abdulaziz bin Salman herceg, szaúdi energiaügyi miniszter, miután az OPEC 13 tagja és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők Oroszország vezette csoportjának 10 tagja tanácskozott Bécsben.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Kilenc ország, köztük Oroszország és Szaúd-Arábia május elején arra vállalt kötelezettséget, hogy naponta összesen 1,6 millió hordóval kevesebb olajat termel, és most ennek a döntésnek a hatályát is meghosszabbították 2024- végéig – tájékoztatta a sajtó képviselőit az osztrák fővárosban lezajlott találkozót követően Alekszandr Novak, az orosz kormány alelnöke. Rijád mostani határozatára az után került sor, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent a nyersolaj ára. A Brent típusú olaj hordója 76, az amerikai WTI pedig 71 dollárra csúszott vissza, tehát távol állnak a 2022 márciusában, az ukrajnai háború kezdetén jegyzett ármaximumtól, a 140 dollártól.

Rijád és Moszkva egyet nem értésének jelei megzavarni látszottak az olajkartell bécsi tanácskozásának menetét, végül azonban az OPEC+ mégis egységes álláspontra helyezkedett. Oroszország azért vonakodott támogatni az árnövelés céljából történő termeléscsökkentést, mivel a nyugati országok szankciói miatt ebből semmi haszna nincs, csak 60 dollárért vagy ennél alacsonyabb áron tudja értékesíteni a naftát. Ugyanakkor Szaúd-Arábiának szüksége van a magasabb árakra, hogy egyensúlyba hozza költségvetését, ezért határozta el magát olyan mértékű termeléscsökkentésre, amilyenre évek óta nem volt példa.

Az újabb, egymillió hordós szaúdi csökkentés hírére a nyersolaj ára hirtelen 4,6 százalékkal emelkedett, majd kissé csökkent. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői szerint a kitermelés csökkentése rövid távon megemelheti az árakat, de az általános piaci dinamika az év hátralévő részében és jövőre lényegében változatlan marad. Az OPEC+-nak meghatározó ereje van az olajpiacon, hiszen a szervezethez tartozó országok a világ olajtermelésének mintegy 40 százalékát adják.

Nyitókép: (Fotó: Beta)