2024. március 19., kedd
BÁCSFEKETEHEGY

Érik a meggy

Hamarosan meggynap és falunap

A bácsfeketehegyi meggynapnak nagy hagyománya van, az idén huszadik alkalommal fogják megtartani, s vele párhuzamosan tizenkilencedik alkalommal a falunapot. A rendezvénynek jól bevált menete van, amihez többé-kevésbé minden évben tartják magukat a szervezők. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácselnöke arról számolt be lapunknak, hogy az idén is a hagyományoknak megfelelően szervezik meg a meggynapot, viszont nem háromnapos lesz.

– Az idén négy napig fog tartani a meggynapok rendezvénysorozata, mert az ovisok a hagyományos karneváli sétájukat csütörtökön, június 8-án tudják kivitelezni. Csak ennyivel térünk el a több évtizedes szokástól. Pénteken este magyar nyelvű műsor lesz, és kiállítás a színházteremben. Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület tart kiállítást az egyesület festőcsoportjának munkáiból. Emellett a zeneiskola növendékei tartanak koncertet pénteken este – mondta el Bojtos, majd azzal folytatta, hogy a meggynapok úgymond fő napja a szombat. Ekkor egész napos program várja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat.

– A kultúrotthon környékén egész napos kirakodóvásár lesz, valamint légvár és más érdekességek várják a gyerekeket. A kirakodóvásár keretében a helyi termékeket is megtekinthetik és megvásárolhatják az érdeklődők. Az ünnepség hivatalos megnyitója 9 órakor lesz a nyári színpadon. Ekkor osztjuk ki a korábban kiírt pályázatok díjait is. A falu legszebb háztájéka pályázaton az idén elektronikus formában lehet szavazni, így átláthatóbb lesz mindenki számára. Az ovisoknak és az iskolásoknak szól a Bácsfeketehegy és a meggy című rajz- és irodalmi pályázat. A megnyitó után kezdődik a hagyományos főzőverseny, amire mindig sokan jelentkeznek. Ennek nem a verseny a lényeg, hanem a barátkozás és a közös főzés. A jó hangulathoz az is hozzájárul majd, hogy egész nap az Azzuro Band fog zenélni. Este kétnyelvű művelődési műsor lesz 18 órától. Fellépnek a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület tagjai, az ovisok, az általános iskola diákjai, valamint a Car Dušan Silni Művelődési Egyesület tagjai. A többnyelvű műsort utcabál követi, ami nagyjából éjfélig tart. Ha az időjárás engedi, akkor 22 órától megtartjuk a hagyományos tűzijátékot is – számolt be a tanácselnök.

A meggynapi program ünnepi istentisztelettel fog véget érni a református templomban.