2024. március 19., kedd

Jubileumot ünnepelnek a kishegyesi sakkozók

A kishegyesi Egység Sakk-klub számára fontos az idei év, mert most ünneplik a klub fennállásának 70. évfordulóját. A faluban a sakkozásnak nagy hagyománya van. Valószínűleg több mint 70 évvel ezelőtt is sakkoztak már a településen, de a rendelkezésre álló információk szerint a jelenleg is létező klubot 1953-ban alapították. Ez pedig azt jelenti, hogy a labdarúgó-egyesület után a legpatinásabb helyi sportegyesületnek tekinthető.

Komáromi Sándor, a klub elnöke számolt be róla, hogy tavaly és idén is a ligában való szereplés mellett számos tornán vettek részt a kishegyesi sakkozók. Az év vége előtt pedig már hagyományosan helyi rapidtornát szerveztek, csaknem ötven sakkozó részvételével. A szabadkai községközi ligában versenyez a csapat, ahol a mérkőzéseket csapatonként hat táblán játsszák. Tavaly középhelyezést sikerült elérniük, idén is ez a cél. Sajnos más klubokhoz hasonlóan a játékoskeret elöregedése okoz gondot. A korábban kinevelt, most a 25–40 éves korosztályhoz tartozó, komoly játékerőt képviselő, sikeres játékosok közül ugyanis jó néhányan külföldre költöztek. Amennyiben maradtak volna, a klub valószínűleg már magasabb rangfokozatban szerepelne, de ez nem cél mindenáron. Az utánpótlás kinevelésére a járvány miatti lezárások okozta kényszerszünet után az év elejétől ismét nagyobb hangsúlyt fektetnek. Linka László mesterjelölt, aki nemzetközi sakkbírói vizsgával is rendelkezik, az év eleje óta rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel. Van már néhány tehetséges általános iskolás, akik folyamatosan fejlődnek.

A sakkozók csütörtökön délután és vasárnap délelőtt rendszeres összejöveteleket, azon belül háziversenyeket, edzéseket tartanak. A hazai mérkőzéseken is Linka László tölti be a bíró szerepét, de szükség esetén a csapatban is táblához ül. A mérkőzéseket általában május–június és szeptember–október folyamán játsszák, vasárnaponként. A szabadkai községközi sakkligában idén tizenegy csapatot neveztek be.

Az Egység sakkozói kiváló kapcsolatokat ápolnak a környék klubjaival. Egy kis kihagyás után Szikicsnek is van ismét csapata, Crnogorac néven ugyanebben a ligában szerepelnek. Rajtuk kívül elsősorban a topolyai, bajsai, gunarasi, tornyosi és a nagyfényi csapattal jó a kapcsolatuk. Rendszeresen meghívják egymást a különféle tornákra, versenyekre. Komáromi elmondása szerint a jövőben is szeretnék majd népszerűsíteni a sakkot az iskolában évi egy megszervezett tornával, amikor az érdeklődőket meginvitálják a sakkiskolába, ugyanakkor év közben is bármikor elkezdhetik a gyerekek. Az elnök végül elmondta, hogy egyedüli biztos támogatója a klubnak az önkormányzat. A községi támogatásból fedezni tudják az egyesület működésének költségeit. A jubileumi torna megszervezésére pedig egy tartományi pályázaton nyertek támogatást. A tervek szerint lesz majd idén torna a felnőttek és a gyerekek számára is, és egyéb rendezvények, amelyeknek a szervezése most van folyamatban. Korábban, még a 90-es években az Egység szerepelt magasabb rangfokozatban is, a sakkozók pedig a különféle tornákról gyakran tértek haza serlegekkel.

Nyitókép: Linka László mesterjelölt, aki nemzetközi sakkbírói vizsgával is rendelkezik, az év eleje óta rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel