2024. április 25., csütörtök

Lenni és tenni akarásunk megtartó erejével

Nyugat-Bácskában is megtartották a nemzeti összetartozás napját

Tegnap Kupuszinán tartották a nemzeti összetartozás napjának nyugat-bácskai központi ünnepségét.

A Szent Anna római katolikus templomban tartott szentmisét ft. Kurin István kupuszinai, szilágyi plébános szolgáltatta. A templomkertben, a Turul-szobornál zajló megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Dubacz Éva tartományi képviselő. Szólt a 103 évvel ezelőtti trianoni békediktátum következményeiről, s arról, hogy mégis, ennyi év után elődeink nemzetszeretetének köszönhetően, 2023-ban is itt vagyunk, egy nemzetként, magyarul gondolkodunk, anyanyelvünkön beszélünk, hagyományainkat megtartva mutatjuk meg a világnak, hogy megmaradtunk, nem lehetett minket elszakítani az ősi gyökereinktől.

A kupuszinai Turulnál elhelyezte az emlékezés virágait Kabók Erika, az MNT Végrehajtó bizottságának tagja, L. Móger Tímea, az MNT tagja, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség, Hercegszántó önkormányzata (az anyaországi település képviselői Varga Gábor polgármesterrel az élen vettek részt a rendezvényen), a Dunatáj Egyesülés, a Szent György Lovagrend, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a doroszlói DiSz Ifjúsági Szervezet, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület, a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület, a kupuszinai Önkéntes Tűzoltó Testület, a kupuszinai Helyi közösség, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a kupuszinai József Attila Általános Iskola, a Szent Anna római katolikus egyházközség képviselete.

Az ünnepi műsort vezette: Tadián Viola. Történelmi visszatekintést hallhattunk Wilhelm József tollából, a bezdáni Cirkl Csenge alkalmi költeményt szavalt, felléptek a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület fiataljai.