2024. március 19., kedd

Forogtak a szoknyák, daloltak az énekesek

Magyarcsernyén lezajlott az LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó

Szombaton és vasárnap a reggeli, kora délelőtti órákban Vajdaság számos pontjáról indultak el a népviseletbe öltözött táncosok és énekesek a mintegy ezer lelket számláló közép-bánáti településre, Magyarcsernyére, hogy zenekaraik kíséretében, a Gondoskodó nemzet évében, részt vegyenek Vajdaság legnagyobb, legtömegesebb és legfontosabb népművészeti fesztiváljain, az LIX. Gyöngyösbokrétán és a XLVI. Durindón.

A Gyöngyösbokréta színpadán a magyarcsernyei Tulipán tánccsoport (Fotó: Molnár Edvárd)

A Gyöngyösbokréta színpadán a magyarcsernyei Tulipán tánccsoport (Fotó: Molnár Edvárd)

A fesztivál szombati programja a Szent Ágota-plébániatemplomban vette kezdetét egy ünnepi áhítattal, amit ft. Csipak Csaba magyarcsernyei plébános vezetett. Ennek keretében az atya megáldotta a fesztivál résztvevőit és a lobogóját, majd kezdetét vette a harmincegy művelődési egyesület, hagyományápoló csoport, művészeti központ mintegy kilencszáz néptáncosának a menettánca, ami a községháza előtt felállított szabadtéri színpadnál ért véget, majd a résztvevők közösen elénekelték a himnuszt.
A Gyöngyösbokréta szónokaként Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke kiemelte, hogy ez a rendezvény múltjával mesél, jelenével tesz, hogy jövőt formáljon.

– A Gyöngyösbokréta az egyik leggazdagabb és legszebb rendezvényünk. Amíg itt, Magyarcsernyén, és Vajdaságban látható az, hogy mennyi résztvevő van és milyen szépek, valamint a szemeikben, a mosolyaikban ott van a láng és érzik, hogy ezt tovább kell adni, addig biztosak lehetünk abban, hogy egy szép jövő vár ránk, és évtizedek múlva is megmaradunk egy kitartó, élni akaró, reménnyel teli közösségként itt, a szülőföldünkön – hangsúlyozta Kovács Elvira.

Hódi Judit, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke a rendezvény házigazdájaként szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy Magyarcsernye és az egyesületük számára is nagy megtiszteltetés, hogy a fesztivál történetében először lehetnek házigazdái a vajdasági magyar népzenei és néptáncos mozgalom legnagyobb és legtömegesebb rendezvényeinek, a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak, különösen úgy, hogy az egyesület idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját is.

A Durindón a színpadon a himnuszt a magyarcsernyei Őszirózsa asszonykórus énekelte el (Fotó: Molnár Edvárd)

A Durindón a színpadon a himnuszt a magyarcsernyei Őszirózsa asszonykórus énekelte el (Fotó: Molnár Edvárd)

A Fesztiváltanács nevében Tímár Gabriella bocsájtotta útjára a rendezvényt. Beszédében kiemelte, hogy a néptáncot, a népzenét és a tárgyalkotó művészetünket tovább kell éltetni, és az életünk részévé kell tenni.

– A vajdasági magyarság szempontjából ez a fesztivál mérhetetlen fontossággal bír, mert összefogásra ösztönöz, reményt ad és megtartó erőt sugároz. Felemelő érzés az, hogy mindenkit egy cél vezérel: ápolni a kultúránkat, a hagyományainkat, és minden nehézség ellenére itt maradni, megmaradni Vajdaságban – húzta alá a Fesztiváltanács elnöke.

Az alkalmi beszédek elhangzása után elkezdődött a táncosok szemléje. Félidőben, a szünet idején, az összetartozás jegyében, fellépett az erdélyi, a Dózsa György községbeli Kalangya táncegyüttes és a nagyszénási Kurticsi citeraegyüttes. Ebben a csokorban mutatkozott be a gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedőink több díjazottja is, valamint a magyarcsernyei gyermeknéptánccsoportok és a gyermek citeracsoportok is. Este a Magos Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes tagjai szórakoztatták a nagyérdeműt, majd a nap zárásaként hajnalig tartó táncházzal kedveskedtek a szervezők.

Tegnap a XLVI. Durindó programja ünnepi szentmisével kezdődött a Szentháromság-vasárnapja és a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Szent Ágota-plébániatemplomban, amit szintén ft. Csipak Csaba vezetett.

A Gyöngyösbokréta megnyitóján is több százan énekelték nemzeti imádságunkat (Fotó: Molnár Edvárd)

A Gyöngyösbokréta megnyitóján is több százan énekelték nemzeti imádságunkat (Fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Tóth László, a magyarcsernyei helyi közösség tanácsának elnöke köszöntőjében azon véleményének adott hangot, hogy a Gyöngyösbokréta és a Durindó ékes bizonyítéka nemzeti összetartozásunknak.

– A hétvége során Magyarcsernyén összegyűlt a vajdasági magyar népzenei és néptáncos mozgalom népes tábora, és vendégeink érkeztek Magyarországról, Erdélyből és Felvidékről is. Ezen a hétvégén összejött a nemzet határon inneni és határon túli részének apraja és nagyja, és ez remek alkalom a kapcsolatok megerősítésére, a nemzeti összetartozás érzésének megélésére – fogalmazott a tanácselnök.
Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke felszólalásában kiemelte: a népzene, a népdal és a néptánc a részünket képezi. A rítusainkkal és a hagyományainkkal együtt vagyunk egészek és készek mindazokra a kulturális megmérettetésre, amelyekkel a hétköznapjainkban találkozunk.

– A mi mintáink azok, amik egyebek mellett meghatározzák az örökített tartalmainkat és a gyerekeink attitűdjeit. Ehhez a folyamathoz nem elegendő az, hogy látják, mi is műveljük az adott dolgot. Nekünk meg kell tanulnunk érdemben megmutatni és meg kell tanítanunk őket szeretni az értékeinket, így a hagyományainkat, a népzenét, a néptáncot és minden egyebet, amit fontosnak tartunk – hangsúlyozta az alelnök.

– A Gyöngyösbokréta és a Durindó az a momentum a közösségek életében, ahol a fellépők, a résztvevők meg tudják mutatni összefogásukat, értékeiket és a hagyományokhoz való ragaszkodásukat, ezáltal a jövő felé vezető utat is jelképezik. E rendezvénysorozat azt szolgálja, hogy együtt legyünk, hogy egyek legyünk, hogy együtt gondolkodjunk, megmutatva mindazt a megőrzött értéket, amit őseinktől kaptunk – hangzott el Sári Vastag Enikő, a Fesztiváltanács alelnökének beszédében, aki útjára bocsájtotta a XLVI. Durindót.

A két helyszínen: a Szent Ágota-plébániatemplomban és az Ady Endre Művelődési Egyesület színpadán a százkilenc műsorszám keretében megközelítőleg ezerháromszáz fellépő mutatkozott be. A nemzeti összetartozás napja jegyében a felvidéki Százdi citerazenekar két helyi csokorral köszöntötte a nemzeti összetartozás napját és a Durindót.

A két rendezvényt jelenlétével megtisztelte még Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint az MNT VB, illetve az MNT több tagja, a köztársasági parlament, a tartományi kormány VMSZ-es tisztségviselői, a magyarcsernyei önkormányzat és település képviselői, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elöljárói és tagjai.

A hétvégén, szombaton és vasárnap is, egész napos kirakodóvásár várta a faluba látogatókat. A péntek este megnyitott kiállítások az egész hétvége folyamán látogathatóak voltak, de helyi gyűjtők is bemutatkoztak az úgynevezett zöld házban. Halász György a cipészszerszámait, Fehér Mihály a pénzérmegyűjteményét, Sötét István pedig az üveggyűjteményét mutatta be, de ugyanitt meg lehetett tekinteni a kézimunka szakkör állandó kiállítását is, sőt Próbáld ki Te is a szövőszéket címmel az érdeklődőknek lehetőségük volt egy szövőszéket is kipróbálni.

A program a fesztivál lobogójának átadásával zárult, amely során kiderült, hogy Ada lesz a 2024. évi, a LX. Gyöngyösbokréta és a XLVII. Durindó házigazdája.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el. 

Nyitókép: A Gyöngyösbokréta színpadán a magyarcsernyei Tulipán tánccsoport (Fotó: Molnár Edvárd)